PODRŽAVA I LINČOVANJE

Indijska vladajuća hinduistička nacionalistička stranka pod vodstvom Narendre Modija pobijedila je na tri od četiri ključna državna izbora.

Vladajuća stranka premijera Narendre Modija porazila je glavnu opoziciju u ključnim centralnim državama dok su se glasovi brojali mjesecima prije nacionalnih izbora u Indiji. Napominjemo, ankete se u Indiji uglavnom rade u fazama zbog velike populacije.

Pobjede su dodatno ojačale desničarski Bharatiya Janata Party (BJP) i Modija, koji je već favorit za osvajanje svog trećeg uzastopnog mandata sljedeće godine.

Smriti Irani, ministar BJP-a, rekao je da su rezultati dokaz "Modi magije", onoga što partijski lojalisti nazivaju premijerovom ličnom popularnošću i sposobnošću da osvoji glasove.

Naime, Indija tvrdi da je najveća demokratija na svijetu, a njena vladajuća stranka BJP tvrdi da je najveća politička organizacija na svijetu.

Od maja 2014. i BJP i vlada su u ropstvu želja, a povremeno i hirova, jednog pojedinca, indijskog premijera Narendre Modija. Izuzetan kult ličnosti izgrađen je oko Modija, njegove manifestacije vidljive u državnoj i partijskoj propagandi, u hvalospjevima u štampi, u pomilovanju vodećih indijskih poduzetnika, te slavnih i sportskih zvijezda.

Modijeva politička karijera i uspjeh zasnovani su na podršci indijskih Hindusa od milijardu i više njih i, kažu kritičari, raspirivanju neprijateljstva prema velikoj muslimanskoj manjini u zemlji.

U nedavnom članku Guardina ističe se da su krajnje desničarske hinduističke nacionalističke organizacije uputile pozive na društveni i ekonomski bojkot muslimana u Gurgaonu. Kada ih ne linčuju zbog optužbi da jedu govedinu ili krijumčare krave, muslimani su optuženi da vode rat protiv svojih hinduističkih kolega kroz fantastičnu zavjeru zvanu "ljubavni džihad", u kojoj su muškarci optuženi da zavode hindu žene u brak, a zatim ih napuštaju.

Muslimani u Indiji nisu poniženi samo na ulicama, oni se demoniziraju i ocrnjuju na velikom ekranu. Modi je na svojim predizbornim skupovima pohvalio i branio dva filma koja su kritizirana kao duboko islamofobična: The Kashmir Files i The Kerala Story.

Modi zastupa radikalno drugačiju viziju i želi da Indija postane hinduistička nacija, u kojoj su indijske vjerske manjine, oko 20 posto stanovništva, građani drugog reda, a posebno muslimani, koji su primorani da prihvate rastuće većinsko nasilje. Zaista, priče o terorisanju indijskih muslimana postale su depresivno uobičajene u Modijevoj Indiji.

Širom indijske prijestolnice ovih dana se naziru posteri Narendre Modija, koji ga predstavljaju kao velikog modernizirajućeg premijera koji vuče Indiju naprijed. Ali ovi plakati također nagovještavaju suprotno - novi kult ličnosti i autoritarnu crtu koja Indiju vuče unazad.

Uprkos gušenju građanskih sloboda na njegovoj straži, on ide na glasanje kao očigledan favorit, a njegove pristalice mu pripisuju zasluge za jačanje položaja svoje zemlje na globalnoj sceni.