VRLO KORISNO

Vodoinstalateri su otkrili uobičajene greške koje su vidjeli da stanari rade i šta oni lično nikada ne bi učinili u kupatilu nakon svog dugogodišnjeg iskustva.

Neće staviti vlažne maramice u WC školjku

Samo zato što proizvod kaže da se može ispirati ne garantira da to i jest, prenosi HuffPost.

- Vlažne maramice su veliko ne - rekao je AJ Dženkins (Jenkins), vodoinstalater iz Oklahome.

Vodoinstalaterka Keli Ajreland (Kelly Ireland) iz Filadelfije također je upozorila protiv korištenja vlažnih maramica jer ćete u tom slučaju “platiti veliku svotu novca da vam počupaju dvorište. To je vaša druga opcija kada se radi o starim vodovodnim sistemima”, upozorila je.

- Reći vlažne samo znači da će proći kroz vaš WC. Ali ono što čini vašem vodovodnom sistemu, pogotovo ako imate starije cijevi, jest da se maramice ne raspadnu ako imate, naprimjer, lijevano željezo - rekla je Ajreland.

- Imala sam slučajeve u kojima sam provela cijela dva dana čisteći odvod i dođete do tačke u kojoj pomislite: ''Sada moramo iskopati cijelu ovu cijev.''

Ako koristite vlažne maramice, bacite ih u kantu za smeće, a ne u WC šolju, rekla je.

Neće baciti tampone u WC školjku

Slično tome, klonite se bacanja tampona i menstrualnih proizvoda u WC šolju kako biste izbjegli začepljenja odvoda u budućnosti.

- Jeste li ikada zabili tampon u vodu? Doslovno se samo širi - rekao je Ajreland.

Ne koriste sredstvo za odčepljivanje kao jedinu metodu otčepljivanja

Samo izlijevanje sredstva i drugih teških hemijskih sredstava za čišćenje odvoda u kadu za rješavanje začepljenja kose može učiniti više štete nego koristi.

- Ono što će sredstvo učiniti, ako ne poznajete svoj vodovodni sistem i imate stare cijevi, jest da će zapravo proždrijeti stare cijevi. Dakle, naravno, riješit će se začepljenja, ali će također početi padati kiša u vašoj dnevnoj sobi - rekla je.

Dodala je da je još jedan problem to što sredstvo za čišćenje može premjestiti nakupine u vašim cijevima na drugo područje do kojeg je teže doći.

- Ako se zalije u oštri zavoj, onda imate veliko začepljenje - rekla je kao primjer.

Slično tome, Dženkins je upozorio da ne koristite popularnu otopinu sode bikarbone i sirćeta za začepljenje sudoperskih cijevi.

- Također, nikada ne biste trebali koristiti sodu bikarbonu i sirće za odčepljivanje kupaonskog lavaboa jer oni mogu izjesti gumenu brtvu koja se koristi za spajanje odvoda lavaboa - rekli su.

- Najbolja metoda za odčepljenje ako je moguće je uranjanje. To je najsigurnije - rekao je Ajreland.

Neće instalirati podesivu P-zamku

Način na koji je dizajnirana P-zamka može uzrokovati česta začepljenja, rekao je Dženkins.

- Jedan predmet koji nikad ne bih postavio u kupatilo je podesivi P-sifon. P-sifoni se često reklamiraju kao prikladno vodoinstalatersko rješenje za vlasnike domova koji rade sami, ali mogu uzrokovati više problema nego što ih rješavaju - rekao je Dženkins.

- Grebeni na ovim sifonima imaju tendenciju skupljanja naslaga i hvatanja dlaka, što dovodi do čestih začepljenja, a teško ih je odčepiti bez potrebe za rastavljanjem cijelog odvoda - rekli su.

- Korištenje pravih materijala od samog početka dugoročno će vam uštedjeti vrijeme i izbjeći gnjavažu čestog odčepljivanja odvoda.

Ne ostavljaju vodu dok rade na cijevi koja curi

Prije nego što počnete raditi na cijevi za koju sumnjate da curi, zatvorite dovod vode kako biste zaustavili protok vode ili ćete riskirati da voda teče u vaše kupatilo.

- Nikada ne bih radila na uređaju koji nema pouzdane i ispravne ventile za zatvaranje - rekla je Karli Karej (Carly Carey), vodoinstalaterski pripravnik.

- Ako radite na učvršćenju ili se pojavi problem s učvršćenjem kao što je da počne curiti, pokvaren ili neispravan zatvarač neće izdržati.

Ako uređaj nema vlastiti ventil za zatvaranje, potražite glavni u svojoj kući prije nego što počnete s postavljanjem vodovoda. Obično je blizu bojlera za toplu vodu, vašeg podruma ili blizu temelja vaše kuće izvana.

Neće koristiti tablete za izbjeljivanje za čišćenje WC šolje

WC četka i sprej za čišćenje mogu zahtijevati više praktičnog truda nego ispuštanje tablete za čišćenje u WC šolju, ali barem je manje vjerovatno da će prvo uništiti vaš WC.

- Te plave tablete i tablete za izbjeljivanje koje ljudi drže u spremniku užasne su za WC. Oni kvare dijelove spremnika i stalno ih je potrebno mijenjati - rekla je Ajreland.

Što duže tableta za čišćenje stoji u vašem WC-u, veća je vjerovatnost da će otopiti plastične i gumene brtve, podloške i cijevi oko sebe.