Ljepota i zdravlje kose

S obzirom na to da nam uskoro dolazi snijeg i da se sve više žena i muškaraca počinje brinuti na koji način mogu svoju kosu održati lijepom i zdravom, dva eminentna sarajevska frizera Elvir Bajrić i Armin Ramusović savjetuju čitateljkama i čitaocima portala Klix.ba kako zaštititi svoju kosu od nadolazećih minusa i koje su frizure ove zime u trendu.

"U modi su frizure iz 80-ih godina prošlog stoljeća koje se uveliko nose u Londonu, Parizu, Madridu i širom SAD-a, ali pošto mi inače kasnimo za ostatkom svijeta kada je riječ o mnogim procesima, mislim kako će tek ove zime retro frizure doživjeti ekspanziju i kod nas. Ja u svom salonu već imam zahtjeve svojih klijenata za ovim tipom frizura i mogu kazati kako će se već vrlo brzo početi nositi", rekao je Elvir Bajrić.
Elvir Bajrić ističe kako bi ljudi, bez obzira na godišnje doba, trebali koristiti profesionalne proizvode i maksimalno izbjegavati komercijalne preparate koji se mogu kupiti u većini trgovina zbog toga što su vrlo često agresivni i što mogu kosi donijeti više štete nego koristi. 
"Najveći problemi s kojima se žene susreću svake zime je naelektrisanje i isušenost kose. Kako bi se riješio taj problem, žene koje drže do ljepote i zdravlja svoje kose trebaju u specijaliziranim radnjama potražiti preparate koji smanjuju naelektrisanje i hidratiziraju tjeme. Pošto se muškarci slabije farbaju, njihov najveći problem tokom zime je masna kosa. Možda nećete vjerovati, ali promjena temperature je ključna kada je riječ o masnim vlasima kose. Dakle, muškarci se trebaju redovno šišati i trebaju koristiti blage šampone kako bi se kosa što manje mastila", ističe Bajrić.
Armin Ramusović objašnjava kako je suh zrak u toku zime jedan od najvećih uzročnika problema s kosom.
"Jedan od najozbiljnijih problema s kosom i kožom zimi jeste suh zrak. To se ne odnosi samo na grijane prostorije, nego i na vanjski zrak. Primjenjuje se sljedeće pravilo fizike: što je zrak hladniji, to je niža vlažnost zraka. Uz to je povećana sklonost za izvlačenje vlažnosti iz okoline. To možete provjeriti ako pogledate svoju beživotnu kosu i primijetite da vam je vlasište osjetljivije. Tu su još dva problema za kosu i vlasište tokom zime. Sa svakim nižim stepenom temperature lojne žlijezde smanjuju proizvodnju loja za deset posto, dok posve ne prestanu na minus osam stepeni", govori Armin Ramusović, nekadašnji šegrt upravo Elvira Bajrića.
Kako naglašava Ramusović, debele vunene kape također mogu biti neudobne za kosu i vlasište, što može dovesti do svrbeža.
"Ukoliko želite imati zdravu i njegovanu kosu, ono što je neophodno jeste da vodite brigu o tome koje šampone koristite za kosu, da hranite kosu vitaminima, kao i redovno skraćujete vrhove kako bi vaša kosa bila zdrava i kako bi mogla rasti. Kada smo kod šampona, preporučuje se upotreba što blažih varijanti i maksimalno izbjegavanje agresivnih preparata. Lijepa kosa zaista traži pažnju i posvećenost", objašnjava Ramusović.