Primjer ili puder idealna su podloga za rumenilo, pravim potezima možete vizuelno da skratite lice ili ga proširite, dok nijansa zavisi od tipa kože kao i od boje vašeg tena.

Glavni zadatak rumenila jeste da stvori zdravi sjaj, ali kod izbora treba paziti da se slaže s bojom tena. Ružičaste nijanse rumenila najbolje pristaju svjetlijem tenu, srednje tamnoj odgovara boja breskve, dok se tamnan ten slaže s crveno-narandžastim tonovima. 
Rumenilo se bira prema tipu kože 
Osim od boje tena, rumenilo treba prilagoditi i tipu kože. Za normalnu i suhu kožu najbolji su izbor kremasta rumenila koja se stapaju s kožom i izgledaju prirodnije od puderastih, između ostalog i zato što ne stvaraju izgled "fasade". 
Mješovitoj koži koja se lako masti pristaju rumenila u prahu zato što traju duže nego kremasta koja se lako tope, dok je za masnu kožu najbolji izbor rumenilo u gelu koje odlično prianja. 
I četkica je važna 
Uz izbor prave nijanse rumenila važna je i četkica. Guste četkice s ispupčenim vrhom idealne su za nanošenje svjetlijih rumenila zato što se čestice pravilno raspoređuju, a najbolji izbor su one od kozjih i konjskih dlaka jer stvaraju mekši izgled. Kremasta i gel rumenila preporučuje se da nanosite prstima, a tamne nijanse uskim četkicama. 
Primer i puder za savršenu podlogu 
Rumenilo na neujednačenoj koži može da izgleda neprirodno, pa je pre tog potrebno nanijeti primer. On će stvoriti ravnomerni sloj s kojim će se rumenilo lijepo stopiti. Takođe, umjesto primera možete upotrijebiti puder sa svjetlucavim česticama, uz njega će rumenilo trajati duže. 
Rumenilo nanosite uz osmjeh 
Pravo mjesto nanošenja rumenila otkriće osmjeh. Nasmiješite se i na vrhove jagodica nanesite rumenilo, pa četkicom rasporedite prema uvjetu. Jagodice su mjesto gdje se prirodno crvenimo pa rumenilo pojačava taj efekat. 
Trikovi za lice 
- Pravi potezi četkice mogu vizuelno da izmene crte lica. Tako okruglo lice možete suziti ako rumenilo nanesete na jagodice i razmazujete po obrazima u smjeru sljepoočnice. 
- Usko lice možete vizuelno proširiti tako da rumenilo nanesete na jagodice i razmazujete prema ušima. Dobar trik je i hajlajter na obrazima koji posvjetljuje i širi. 
- Lice možete skratiti tako da rumenilo nanesete na jagodice i razmazujete prema sljepoočnici. Nakon toga nanesite ga na kapke i vrh brade. 
- Naglašene crte kvadratnog oblika lica najlakše će ublažiti rumenilo u svijetlim tonovima. Nanesite ga od jagodica prema sljepoočnicama. 
- Da biste vizuelno podigli jagodice treba vam rumenilo dve nijanse tamnije od vaše boje kože. Nanesite ga na obraze i razmažite prema sljepoočnici. 
Rumenilo traje duže 
Da bi rumenilo trajalo duže najbolje je prvo nanijeti ono kremaste teksture i ostaviti ga da upije. Preko njega nanesite ono u prahu. 
Mat ili sjajno rumenilo 
Masnoj koži najviše odgovaraju mat rumenila, a suvoj sjajna koja koži daju zdrav izgled. Takođe, svjetlija rumenila su prigodna za veče, a mat za dan. 
Rozacea se može skriti rumenilom 
Kožnu bolest rosaceu koja izaziva crvenilo moguće je prekriti pravom nijansom rumenila. Ako je crvenilo u ljubičastim tonovima najbolje je nanijeti rumenilo boje breskve, roze će prekriti mat rumenila u istoj nijansi, a crveno braon-rozikasta rumenila.