Leonardo da Vinci, jedan od najvećih genija svih vremena zaslužnom za prvi prototip helikoptera i padobrana te ronilačkog odijela podario je svijetu i prvi nacrt za žensku torbu.

Pet stoljeća kasnije izrađena je u njegovoj voljenoj Firenci te svojim dizajnom čak uspjela nadmašiti i najcjenjenija dizajnerska imena današnjice
Slikaru, znanstveniku, izumitelju i čovjeku koji je svijetu podario Mona Lisu se može pripisati i kreiranje prve dizajnerske ručne torbe. Vjeruje se da je skicu ukrašene kožne torbe izradio 1497., u vrijeme kada je slikao 'Posljednju večeru'.

Više od pet stoljeća nakon smrti Leonarda da Vincija skica je pretvorena u model nazvan 'Pretiosa', što u prijevodu znači dragocjena.
'Leonardo je dizajnirao nekoliko modnih dodataka, ali je ova torba poprilično jedinstvena. To je mješavina ljepote i funkcionalnosti', istaknuo je povjesničar umjetnosti Alessandro Vessozi.

Ovo nije jedini Leonardov izlet u modne vode, jer uz ovu skicu pronađeno je još nekoliko crteža modnih dodataka i odjeće. Osim toga, imao je vrlo definiran stav prema modi kritizirajući pretjeranu kićenost te preusku odjeću i obuću.

Skica je prvi put otkrivena 1978. godine među desecima tisuća Da Vincijevih crteža, no u to vrijeme nije privukla pažnju znanstvenika. Torba izrađena od teleće kože otkrivena je na fashion showu u Firenzi, a čast da je predstavi pripala je glumici Mariji Graziji Cucinotti.

 Izrađeno je svega 99 primjeraka torbe nazvane 'Pretiosa' ('Dragocjena')

'Riječ je o vrlo modernoj i funkcionalnoj ručnoj torbi koja objedinjuje najbolje iz fiorentinske tradicije', dodao je Lorenzo Braccialini, marketinški direktor kompanije Braccialini koja je proizvela torbu.
Izrađeno je svega 99 primjeraka, a u prodaji će biti početkom ožujka. S obzirom na to da se radi o ekskluzivnom proizvodu pretpostavlja se da će cijena dostići i nekoliko tisuća eura.