Oči su ogledalo duše, a prema mnogima najljepši dio ljudskoga tijela može pasti u drugi plan ako je okružen crnim ili zadebljanim podočnjacima.

Uzroci podočnjaka su mnogi, pa tako genetika može imati veliki utjecaj na stvaranje podočnjaka, a oni se mogu pojaviti i zbog drugih razloga kao što su gubitak elastičnosti kože, nedostatak sna ili željeza, pretjerivanje sa kofeinom ili nikotinom, i slično. Borba protiv podočnjaka može uroditi plodom, ako se posvetiš dovoljno svome cilju.

Prehrana je jako važna

Pothranjenost i konzumacija nekvalitetnih namirnica mogu biti uzrok stvaranja podočnjaka, a stručnjaci preporučuju kvalitetnu ishranu koja uključuje cjelovite žitarice, voće i povrće sa visokim udjelom vode i vitamina A, C i E, i unos tekućine u tijelo. Voda i zeleni čaj odlični su u borbi protiv podočnjaka, jer su prirodni diuretici pa sprječavaju zadržavanje vode u tijelu.

Izbjegavaj namirnice koje zadržavaju vodu

Podočnjaci mogu nastati i zbog zadržavanja vode u tijelu, a zbog toga je potrebno izbjegavati namirnice koje to potiču. One su alkohol, bijeli šećer, brašno, soja sos, kava, sir, pržena hrana, gazirana pića, a općenito je dobro izbjegavati hranu sa previše konzervansa.

Željezo je ključno


Ako tijelu nedostaje željeza, mogu se razviti podočnjaci, a protiv toga se možeš lako boriti, konzumacijom brokule, špinata, grožđica i morskih plodova koje ga sadrže. Tu su i tablete željeza, koje će osigurati da ga imaš dovoljno.

Smanji unos soli

Sol je nezdrava u prevelikim količinama, a slana hrana može uzrokovati zadržavanje vode i nastanak podočnjaka. Smanjeni unos soli pomoći će ti u borbi protiv vrećica ispod očiju.

Spavaj dovoljno


Ustaljeni bioritam i dovoljno sna najbolji su lijek protiv podočnjaka, a ako tome dodaš vježbe za lice, rezultat će biti optimalan. Vježbe za lice potiču cirkulaciju, pa će se tako crni krugovi ispod oka učiniti svjetlijima, a voda će se manje zadržavati.

Krastavci pomažu

Dvije kriške svježeg krastavca ostavi u zamrzivaču i izvadi ih nakon pola sata. Stavi ih na oči i drži 15 minuta, a otečene oči će se smiriti i djelovati svježe.