STRUČNJACI SAVJETUJU

Vjerovatno ste primijetili da su kopije parfema preplavile tržište.

Zbog štetnih utjecaja po kožu važno je znati koji se sastojci koriste za proizvodnju kopija.

Oni naime, mogu sadrže nekvalitetni alkohol, lako isparljive hemikalije, vodu lošeg kvaliteta, aluminij, arsen, antifriz...

Kao posledice korišćenja mogu se pojaviti razni kožni problemi, poput akni, osipa, očnih infekcija, alergija...

Ipak, postoje određeni znaci po kojima se može prepoznati falsifikat, čak i ako je kopija vješto urađena:

Izvor
Prije svega važno je obratiti pažnju gdje kupujete parfem. Naime, parfemi kupljeni u prepoznatljivim parfimerijama i drogerijama garantovano su originali. Oni žive od prodaje kozmetike i parfema, te bi tako bilo kakva sumnja ozbiljno ugrozila njihov model poslovanja.

Cijena
Nerealna cijena uvijek izaziva sumnju. Ne postoje šanse da orignalni parfem kupite za pet do 10 eura sve i da je riječ o nekom nevjerovatnom sniženju. Nerealno niska cijena za skupe parfema je jasan indikator da je riječ o falsifikatu.

Serijski broj
Serijski broj partije parfema trebao bi stajati na dnu boce. Kod pravog parfema, on se poklapa sa brojem na dnu kartonske kutije. On može biti utisnut ili odštampan na njoj.

Celofan
Skoro svi dizajnerski parfemi imaju celofan oko pakiranja. Celofansko pakiranje na falsifikovanom parfemu ne izgleda besprijekorno pripijeno.

Pakiranje
Proizvođači parfema nikada ne štede na pakiranju i svi parfemi unutar kutije imaju specijalnu konstrukciju, a parfem se u takvom pakiranju ne pomijera.

Pakiranje originalnog parfema mora biti urađeno od kvalitetnog kartona i dobro držati bocu. Obratite pažnju i na boju kartona koji treba biti bijeli, a ne sivkast. Ovo je test na kome pada većina kineskih kopija.

Na kutiji ispod imena proizvođača i imena parfema, trebaju stajati informacije koja je parfemska koncentracija u pitanju: Fraiche, EDC, EDT, EDP ili Extrait. Također, najčešće stoji i količina parfema.

Bočica
Kada je riječ o boci, obratite pažnju na natpise - da li je naziv parfema pravilan. Pored toga treba dobro pogledati i da li je boca pravilna i jednakih dimenzija kao originalna, također da li su ivice pravilne i da li čep lijepo naliježe.

Na dnu boce moraju stajati osnovne informacije, količina parfema kao i batch code. Parfeme pune jake precizne mašine i praktično su nemoguća odstupanja i nakrivo nalijepljene naljepnice.

Čep
Danas većina proizvođača stavlja magnetne čepove. Obratite pažnju da li je dimenzija čepa ista kao na originalu i ukoliko ima ukrasa na čepu, da li su oni izvedeni kvalitetno. Na lažnim parfemima obično su urađeni bez truda.

Sprejer
Imajte na umu da mašina puni bočicu parfemom i mašina postavlja sprejer na bočicu. Iz tog razloga i načina na koji funkcionira sprejer, cjevčica sprejera je prazna kod novog parfema.

Najčešće je potrebno pritisnuti sprejer dva puta kako bi se cjevčica napunila.

Miris
Kopije parfema najčešće su loše trajnosti, maksimum sat do dva trajanja. Kompozicija je često banalna, i vrlo brzo je moguće razaznati da li je u pitanju original ili kopija. Ipak, arapske kopije koriste jače komponente, pa tu parfemi mogu potrajati i dosta duže. Međutim, mirisna kompozicija tih arapskih kopija je najčešće slatka, preslatka, sa tonom vanilije i šećera i nikako se ne razvija.

Boja
Poznati brendovi često proizvode parfeme blijedih nijansi, uglavnom bez veće količine vještačkih boja. Jarka, hemijska boja tečnosti govori najčešće da je riječ o kopiji.

Izvor: Faktor