KORISNO

Kada beba treba da dođe na svijet, često mame kupuju sve i svašta iako se to na kraju ispostavi kao nešto skroz nepotrebno. Ovo je spisak stvari koje možete da zaobiđete i sačuvate novac.

Aparat za hranu za bebe
Mnoge novopečene mame misle da će im razne mašine i aparati olakšati majčinstvo pa bespotrebno bacaju novac na to. Suština je da vam za pripremu hrane za bebe ne treba ništa sem šerpe i ručne gnječilice za krompir.

Previše odjeće
Bebe vrlo brzo prerastu svoju odjeću i potrebna im je nova. Najbolje je ne ulagati puno u te stvari, bebu ćete često presvlačiti i bolje je držati se nekoliko jednostavnih "krpica" nego kupovati mnogo ili još gore skupocenije, što neće biti nošeno. Praktični roditelji često uzimaju poklonjenu odjeću od prijatelja i rođaka te tako štede na bespotrebnom rasipanju novca i gomilanju odjeće.

Sterilizator za flašice i dude
Da nema naivnih roditelja, ne bi postojale ni prodavnice koje nude i aparate i predmete sa "izmišljenom funkcijom". Iako se ranije sve smatralo ručnim i dosta sporijim procesom, tadašnji roditelji su također sve postizali. Nije nikakvo mučenje u pitanju, već jednostavno zašto ne zagrijati lončić sa vodom i tako u njega staviti flašicu ili dudu? Čemu komplikovanje i bacanje para bespotrebno?

Kadica za bebu sa termometrom i vagom
Kadica za dijete je neophodna jer se podrazumijeva da ćete ga kupati. Međutim, bilo kakvi dodaci sem umetka za bebu su nepotrebni. Današnji modeli su sve savršeniji, pa nude mogućnost da se mjeri temperatura vode (što svakako možete učiniti rukom) ili ugrađenu vagu, koja je bespotrebna jer dijete će svakako ići na kontrolu kod pedijatra, koji radi taj posao.