Ako želite da izgledate prirodno i ljepo, morate odabrati odgovarajuće proizvode, prave nijanse i teksture kako biste izbegli greške zbog kojih možete izgledati starije nego što stvarno jeste.

Izbegavajte tamne boje i metalik nijanse ruževa jer će vam usne izgledati tanje, a vi starije. Umesto toga radije izaberite rozikaste nijanse i sjaj jer on dodaje na punoći.

Bez obzira želite li da naglasite neki deo svog lica ili pak sakrijete nesavršenosti kože, šminka može biti vaša najbolja prijateljica - sve dok je pravilno koristite. Saznajte kako izbeći najčešće greške.
 
PREVIŠE KOREKTORA

Bubuljice, crvenilo i podočnjaci su glavni problemi kada je ljepota kože u pitanju. Zato vam korektor može biti pravi heroj u nevolji kada sve te nesavršenosti treba prikriti. Isto tako, ako ne odaberete pravi, može se pretvoriti u pravog zlikovca koji će vas učiniti starijom, posebno ako su vam podočnjaci glavna "boljka". Naime, korektor preguste teksture "uvući" će se u bore i još ih dodatno istaći. Odaberite onaj laganije teksture, nanesite ga četkicom i dodatno razmažite prstom.
 
POGREŠNA PODLOGA

Izabrati pravu podlogu – puder i korektor i nije lak zadatak, a neodgovarajuća nijansa može pokvariti sav trud koji ćete uneti u makeup očiju i usana kasnije. Pažnju morate obratiti na teksturu i boju. Ono što se traži jeste da podloga izgleda besprekorno, ali prirodno, gotovo nevidljivo. Pretamna nijansa pudera ostariće vas i to jako, a ko to želi? Puder nemojte testirati na nadlanici već duž linije vilice i pri dnu obraza. Odaberite boju koja se besprekorno neprimetno podudara s bojom vaše kože. Takođe, provjerite odgovara li tekstura vašem tipu kože jer biste inače mogli samo naglasiti nesavršenosti i borice. Kad već govorimo o podlozi – manje je više – i nemojte to zaboraviti!


 
PREVIŠE RUMENILA

Uloga koju rumenilo igra u celokupnom makeup procesu je često potcenjena. Ako ga pravilno nanesete, rumenilo u trenu može ozariti vašu kožu i "podići" lice. No, s rumenilom se često greši. Vizažisti kažu da žene obično koriste prevelike četkice i nanose rumenilo prenisko, odnosno preblizu linije vilice. Ovo pak uzrokuje vizuelni utisak kože koja je opuštena i visi. Rešenje je da više pažnje obratite prilikom nanošenja rumenila – nanesite ga na jagodičnu kost i koristite delikatne boje koje komplimentiraju vašem tenu. Koristite svetlije nijanse i nemojte pretjerivati!
 
PREVIŠE PUDERA U PRAHU

Puder u prahu koristimo za fiksiranje tekuće podloge, matiranje i smanjivanje sjaja kože. Uprkos tome,ne preterujte s previše pudera jer će vam koža izgledati suva i naglasiće sitne borice. Puder nanesite na područja gdje je koža masnija, najčešće nos i bradu. A ako imate suvu kožu ili ga preskočite ili koristite jako štedljivo. Puder izbegavajte da nanosite oko usta i ispod očiju.


 
PREVIŠE POČUPANE OBRVE

Još jedna česta greška je pretjerano čupanje obrva. Čemu to? Zbog pretankih obrva možete izgledati starije, pa se suzdržite.
Uostalom sada je trenutno veoma popularan prirodni, nepočupani look obrva.
 
SJAJNA SENKA

Ako imate borice oko očiju – izbegavajte sjajne, šljokičaste senke jer će ih ona samo naglasiti. Ograničite se na dvije ključne tačke: unutrašnji ugao oka i ispod obrva i to je dovoljno.


 
MASKARA I OLOVKA NA DONJEM KAPKU
 
Izbegavajte korišćenje maskare i olovke za oči na donjim trepavicama/kapku jer će vam tako samo oči izgledati manje, podočnjaci tamniji, a borice naglašenije. Stručnjaci preporučaju da maskaru koristite samo u crnoj boji i gornjim trepavicama, te da tušem za oči iscrtate samo gornji kapak, i linija neka bude deblja prema spoljašnjem uglu, jer se s godinama taj deo oka spušta.