Želite "dotjerati" svoje lice, a ne volite grozite se Botoxa? Doktori imaju za vas novo rješenje, koje, na prvi pogled, nije ništa manje odbojno nego što je Botox. Radi se, naime, o postupku popularno nazvanom - "terapija Drakula", jer podrazumijeva ubrizgavanje vlastite krvi u obraze.

Terapiju S3 (Stimulated Self Serum) predstavio je Daniel Sister, britanski kozmetički doktor porijeklom iz Francuske.

Tokom postupka doktor iz tijela pacijenta izvadi nekoliko bočica krvi, koju zatim razdvoji na crvene krvne stanice i trombocite. Nakon što se dodaju vitamini i aminokiseline obogaćeni serum ubrizgava se u lice.

Taj bi serum trebao, kaže dr. Sister, potaknuti obnovu DNK, ukloniti ili smanjiti ožiljke, te bi koža nakon tretmana trebala izgledati i bez raznih postupaka ubrizgavanja sintetičkih tvari ili bolnih laserskih operacija.

Iako možda zvuči vrlo neobično, terapija S3 ima čvrste temelje. Naime, u stomatologiji se koristi već duže od dvije decenije - stomatolozi koriste serum dobiven iz tijela pacijenta da bi potakli regeneraciju desni koje se povlače.

Osim toga, nekoliko je istraživanja u Americi pokazalo da ubrizgavanje plazme plazme u mjesta sportskih povreda može pomoći bržem oporavku.

Postupak je bolan, a sastoji se od niza injekcija kojima se ubrizgava serum. Ali, nakon postupka slijedi izlaganje crvenoj i plavoj terapeutskoj svjetlosti, nakon čega posljedice postupka gotovo uopšte nisu vidljive.