Recept

Recept za Reform tortu…

Sastojci
FIL
12 kom žumanaca
250 gr putera (omekšalog na sobnoj temperaturi)
200 gr čokolade za kuhanje (npr. mlječna Nestle) + malo ruma
KORA
12 bjelanaca
400 gr šećera u prahu
400 gr mljevenih oraha
Priprema
Za početak treba odvojiti bjelanca od žumanaca. Žumanca stavite u posudu u kojoj ćete mutiti na pari sa šećerom. Može i u loncu koji ima duplo dno gdje se naspe voda.
Ako to nemate, onda stavite ono sistem – šerpu u šerpu u kojoj je voda i stavite na vatru.
Kore pecite odvojeno, jednostavnije je i brže se ohlade.
Za kore razdvojite – 1 kora – 6 bjelanaca, 200 gr oraha i 200 gr štauba. Umutite, pečete i u međuvremenu mutite ovo isto za drugu koru.
Kad ste umutili bjelanca u čvrst snijeg , dodajte šećer, pa i to umutite, onda dodajte i mljevene orahe. Izjednačite masu lagano najmanjom brzinom na mikseru.
Da bi sebi olakšali posao, tražite da vam izvagaju 2 x po 200 gr oraha. Ako ima gotovo samljeveno, tim još bolje.
Olakšajte sebi i vaganje šećera, kupiti kesicu od 200 dva puta i jednu od 300 grama.
Peče se u plehu velikom od rerne. Stavite papir za pečenje i malo pomastite uljem. Istresti masu i ravnomjerno je rasporediti. Staviti da se peče u ugrijanu rernu i peći na 250, ovo se ne suši, ne treba.
Bocnuti viljuškom poslije 10-ak minuta i ako nema ništa – gotovo je. Istresti naopako s papirom na cistu krpu i pažljivo skinuti papir. Ostaviti da se ohladi.
Isti postupak ponoviti i sa drugom korom. Desit će vam se kora počne “puhati”, ali to “krepa”, nemojte se sekirati. Sve se to izravna kad se ohladi.
E sad krema. U žumanca dodati 300 gr šećera u prahu i izmiješati mikserom. Staviti na vatru i mutiti na najjačoj brzini.
Ovo se u suštini radi ručno sa varjačom, ali probajte i sa mikserom i sebe poštedite nepotrebne upale mišica. Bude gotovo brzo. Miješati dok ne dobije na volumenu i bude sjajna. Šerpu u kojoj ste ovo pravili stavite u sudoper, začepite ga i naspite hladne vode.
Vodu povremeno promijeniti, nasuti novu, da se brže ohladi. Ne treba ništa miješati, neće se uhvatiti nikakva korica na vrhu.