Postaje gnjecav i bezukusan

Paradajz je plod toplih podneblja i ako se čuva na temperauri nižoj od deset stepeni Celzijusa, dolazi do raspada stanica unutar njih i gubljenja arome.

Većina ljudi će nakon kupnje paradajza te ukusne plodove pohraniti u frižider, vjerujući kako će tako duže ostati svjež i ukusan. No, istina je upravo suprotna - tvrde naučnici iz francuskog Agrikulturnog društva. 
Oni su brojnim testiranjima potvrdili da zbog stajanja u frižideru paradajz znatno prije postaje mekan, gnjecav, ali i gubi na ukusu, piše The Huffington Post.
Paradajz potječe iz podneblja toplih klima, a pohranjivanjem u frižider u njima dolazi do hemijskih promjena koje uzrokuju raspad stanica. To se događa već na temperaturi nižoj od 10 Celzijusa - dok je većina frižidera namještena na temperaturu od oko dva do šest stupnjeva Celzijusa.
Tada slabe arome paradajza, a kora postaje nagužvana i tekstura samog ploda gnjecavija, osobito ako u frižideru stoje duže od dva dana.
Ipak, naučnici ističu da ako ste već kupili mekan i prezreli paradajz, tada je stavljanje u hladnjak na nekoliko sati prije posluživanja dobra ideja, jer će hladnoća izazvati trenutni hemijski efekt "stvrdnjavanja" paradajza. No i u tom slučaju, dogodit će se suprotno ako u hladnjaku ostanu duže.