Zdravlje iz voća

Banane (Musaceae) su tropska biljna porodica koja se sastoji od tri roda (Musa, Musella i Ensete) koja rađa jestivi ili nejestivi plod (zavisi do vrste) koji se može koristi za ishranu ljudi i životinja.

Biljka Banana se uzgaja za hranu, kao i ukrasna vrtna ili sobna biljka. Banana je četvrta biljka u svijetu prema upotrebi za prehranu (nakon riže, pšenice i kukuruza).
Banane su voće puno kalija i zbog toga izvrsne za snižavanje krvnog tlaka, kao i  vitamina B6, koji podstiče jačanje imunološkog sistema, a u svom sastavu posjeduje još fosfor, mangan, magnezij, vitamin A, folnu kiselinu i vitamin C.
Banana nam pruža trenutne, podržavajuće, krepke i hranjive količine energije. Istraživanja su pokazala da konzumacija samo dvije banana dnevno osigurava energiju dovoljnu za 90-minutni naporan rad.
Ovo tropsko voće je izvrstan obrok za početak dana. Pojedite bananu sa čašom malomasnog mlijeka i šnitom integralnog kruha za doručak i dat će vam dovoljno energije za novi dan. Također možete pripremiti milk shake od banana.
Ali, energija nije jedino što nam banane daju. One nam pomaže da ostanemo u dobroj  formi. Može nam pomoći u prevladavanju ili spriječavanju znatnog broja bolesti i stanja postajući tako sastavni dio naše dnevne prehrane.
Banane pomažu kod liječenja depresije, anemije, zatvora, žgaravice, ublažavaju simptome PMS-a, poboljšavaju rad mozga i pomažu u smirivanju nervnog sistema.