Savjetujemo!

Pravilnom prehranom svako od nas može uticati kako na fizičko, tako i na mentalno funkcionisanje. Izborom namirnica možemo uticati i na svoje raspoloženje. To potvrđuje i opšteprihvaćeno mišljenje da pravilno odabrana hrana može pomoći u psihološkim stanjima kao što su stres i anksioznost.

Glukoza, vrsta šećera, vjerovatno je najvažnija od svih supstanci. To je „gorivo“ na koje radi naš mozak. Nivo glukoze u krvi pod stalnom je fiziološkom kontrolom gdje inzulin ima ključnu ulogu.
Dokazano je da se nizak nivo glukoze u krvi može znatno odraziti na raspoloženje čovjeka. Kako prolazi vrijeme od zadnjeg obroka, tako postajemo razdražljivi i popušta nam koncentracija jer nivo glukoze u krvi opada.
Ako pojedete čokoladu ili sladoled, nivo glukoze će naglo skočiti i tako privremeno popraviti vaše raspoloženje, ali cijeli sistem najbolje funkcioniše kada je dotok glukoze ravnomjeran. Ako redovno jedete, neće biti velikih oscilacija nivoa glukoze, tijelo neće biti gladno, a vi nećete biti razdražljivi zbog toga.
Kako nisu svi izvori glukoze isti, od velike je važnosti i što jedemo. Umjesto prostih šećera iz čokolade i sladoleda, koristite izvore glukoze iz tjestenine, crnog kruha, žitarica i slično.
Svi smo čuli za serotonin, supstanca koja utječe na raspoloženje. Ali i serotonin mora iz nečega da se sintetizira, a glavni izvor je aminokiselina triptofan. Neki od izvora triptofana su: puretina, mlijeko, kikiriki, sojino mlijeko, sjemenke suncokreta, grašak, grah, banane, riba i jaja.
Unos ugljenih hidrata poboljšava preuzimanje triptofana. Zato je važno da ishrana bude izbalansirana i da uz namirnice bogate triptofanom jedete i zeleno lisnato povrće, krompir, žitarice i voće. Inzulin, koji potiče apsorpciju šećera i aminokiselina iz crijeva, posebno je stimuliran ugljenim hidratima. Ako se nivo inzulina poveća, poboljšano je preuzimanje triptofana. Ovo je ujedno i odgovor na pitanje zašto čokolada pozitivno utječe na raspoloženje.