Svježe povrće se brzo kvari, pa je ono po svojim svojstvima nezadovoljavajuće za ishranu već nakon nekoliko dana. Prilikom konzerviranja ono se obrađuje na visokoj temperaturi, pri čemu gubi dio minerala i vitamina, ali zadržava stabilnu količinu vlakana, antioksidanasa i nutrijenata.

Voće i povrće poput graha, kukuruza i paradajza ima veću nutritivnu vrijednost kada je konzervirano nego kad je svježe, pokazalo je istraživanje Univerziteta u New Jerseyu. Osim toga, konzervirana hrana je jeftinija i lakše se priprema, prenosi 24sata.hr.

Kukuruz

Ova namirnica je bogata vlaknima, vitaminom C i magnezijumom, a čak su i kokice bogate antioksidansima. Svježi kukuruz je jeftiniji od konzervisanog, ali samo u vrijeme sezone.

Kukuruz iz konzerve je zdraviji jer se u procesu konzerviranja povećava količina antioksidanasa u njemu za oko 40 odsto. Međutim, povećanjem antioksidansa u konzervisanom kukuruzu gubi se manja količina vitamina C, pa njega ima više u svježem.

Spanać

Nutricionisti ističu da je ovo zeleno lisnato povrće važan dio plana zdrave ishrane, a dokazano je da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i poboljšava izgled kože.

Spanać u konzervi jeftiniji je od svježeg, ali skuplji od onog zamrznutog. Svježa varijanta je najzdravija, ali van sezone odličan je i konzervisani oblik koji sadrži oko 15 odsto manje vitamina i minerala od onog svježeg.

Paradajz

Konzervisani paradajz sadrži oko 40 odsto više antioksidanasa i likopena od svježeg, a takođe je i bolji saveznik u zaštiti od raka i srčanih bolesti, pokazalo je istraživanje američkog Zdravstvenog centra Illinois.

Takođe, svjež paradajz je tokom godine skuplji od onih konzerviranih za oko 60 odsto, dok se njihova cijena izjednačava u avgustu i septembru.

Tuna

Svježa tuna je skupa i kao za svaku vrstu svježe ribe, treba joj više vremena za pripremu nego onoj koja se samo izvadi iz konzerve. Iako je svježa tuna bogatija hranljivim sastojcima, ona iz konzerve odlična je zamjena za doručak ili večeru.
Proces konzerviranja

Kako se za konzerviranje koriste samo najbolji plodovi na vrhuncu zrelosti i to vrlo brzo nakon branja, konzervirana hrana nutritivno je vrlo slična svježoj, a ponekad i zdravija, dokazale su brojne studije.

Svježe povrće se brzo kvari, pa je ono po svojim svojstvima nezadovoljavajuće za ishranu već nakon nekoliko dana. Prilikom konzerviranja voće i povrće se obrađuje na visokoj temperaturi, pri čemu ono gubi dio svojih minerala i vitamina, ali zadržava stabilnu količinu vlakana, antioksidanasa i nutrijenata i do nekoliko godina nakon spremanja.

Izvor: depo.ba