Kardiovaskularne bolesti postaju sve veći zdravstveni problem. Razlozi leže u nezdravim prehrambenim navikama, stresu, sjedilačkom načinu života te nedostatku fizičke aktivnosti.
Da bi se sačuvalo zdravo srce nije potrebno samo vježbati. Nepohodno je u svakodnevnu ishranu uključiti zdrave namirnice.

Hrana dobra za srce:

Zeleno lisnato povrće
Špinat, piskavica, radič, salata, osim što su zdravi, smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Ovo povrće ima veoma malo masnoća i kalorija, a bogato je vlaknima. Također, sadržava folnu kiselinu, magnezij, kalcij, a ovi minerali pomažu dobar rad srca. Samo jedna porcija lisnatog zelenog povrća dnevno, smanjuje rizik od bolesti srca za 11 posto.

Zobene pahuljice
Najzdravija su opcija za doručak. Ne samo da osiguravaju dovoljno snage za dobar početak dana, već su dobre i za srce. Zobene pahuljice sadrže beta glukan, vlakno topivo u vodi koje smanjuje loš holesterol u krvi.

Cjelovite žitarice
Bilo da se radi o pšenici, ječmu, prosu, mahunarkama ili grahu, sve ove namirnice sadrže prirodna vlakna i vitamine dobre za srce. Osim toga bogati su vitaminom E, željezom, magnezijem i antioksidansima. Redovna konzumacija cjelovitih žitarica smanjuje krvni pritisak.

Proteini soje
Soja je izvrsna zdrava zamjena za crveno meso koje ima visok procenat masnoća, povećava loš holesterol i zasićene masti koje su loše za srce.

Maslinovo ulje
Jedno je od najzdravijih ulja na raspolaganju. Redovno korištenje maslinovog ulja snižava loš holesterol u krvi (LDL). Također, maslinovo ulje sadrži mononezasićene masti koje su dobre za srce. Koristite ga u salatama umjesto nezdravih, visokokaloričnih umaka ili još bolje, zamjenite ga sa uobičajnim uljima i uvjerite se u njegove prednosti.

Paradajz
Dobar je izvor vitamina i djeluje kao pročišćivač krvi, dok vitamin K prisutan u paradajzu sprječava krvarenje. Jedite paradajaz u sirovom obliku, u salatama, sendvičima ili kuhan kao sos.

Jabuke
Jedna jabuka dnevno će sigurno zadržati liječnika dalje od vaše kuće. Jabuke sadrže fotohemijska svojstva, koja na organizam djeluju protuupalno. One, također, pomažu u prevenciji krvnih ugrušaka. Jedite jabuke za doručak s pahuljicama ili kao međuobrok kad ste gladni.

Bademi
Ako se uzimaju umjereno bademi snižavaju nivo holesterola u krvi i smanjuju rizik od bolesti srca. Sadrže vitamine B17, E i minerale kao što su magnezij, željezo, cink, a dobar su izvor mononezasićenih masti.

Crno vino
Crno vino, ukoliko se sa njim ne pretjeruje, može biti vrlo dobro za srce jer sadrži snažan antioksidans pod nazivom resveratrol. Također, crno vino sadrži flavonoide.