Gotova za 24 sata

Kuće koje se mogu isprintati pomoću 3D printera polako postaju hit u građevinarstvu, a postoje modeli koji se mogu napraviti u periodu od 24 sata i koji koštaju manje od 4.000 dolara.

Ranije ove godine je kompanija Branch Technology razvila prototip 3D kuće veličine 93 kvadratna metra koji košta 300.000 dolara, a to je previsoka cijena kako bi se kuća smatrala riješenjem za globalnu krizu stanovanja.
Ipak, u martu je kompanija New Story koja dizajnira 3D printere predstavila "prvu 3D printanu kuću u Americi" veličine 35 kvadratnih metara koja košta oko 10.000 dolara, a za izgradnju je potrebno 48 sati.
U to vrijeme je 3D printer Vulcan radio sa 25 posto brzine, zbog čega su u kompaniji vjerovali da mogu napraviti kuću veličine od 37 do 74 za svega 24 sata, koja bi koštala 4.000 dolara i manje od tog iznosa. Prije korištenja 3D printera, New Storyju je bilo potrebno osam mjeseci za izgradnju 100 kuća, a svaka je koštala oko 6.000 dolara.
Testna faza je obavljena u Austinu u Teksasu, a kompanije planiraju početi proizvoditi kuće naredne godine u El Salvadoru.
Vulcan može proizvesti kuću na mjestu na kojoj će ona stajati jer je lako pokretan. Prototip kuće sadrži dnevni boravak, spavaću sobu, kupatilo i mali prostor za rad.