Istraživači su kreirali "akustičnu tkaninu" koja može otkriti otkucaje vašeg srca.

Dok sve tkanine reaguju na zvuk, vibracije su obično premale da bi se uhvatile. Međutim, ovo novo vlakno je drugačije: fleksibilno je i kada je utkano u tkaninu, savija se s materijalom poput morske alge na površini okeana, sposobno da uhvati ranije neprimjetne signale, piše Unilad.

Akustičnu tkaninu razvili su inženjeri sa MIT-a, zajedno sa saradnicima sa Rhode Island School of Design.

Prema saopćenju MIT-a, tkanina radi slično kao mikrofon, "pretvarajući zvuk prvo u mehaničke vibracije, a zatim u električne signale, slično onome kako naše uši čuju".

Njegovi dizajneri su koristili takozvani piezoelektrični materijal u tkanini koji proizvodi električni signal kada se savija ili mehanički deformiše, zauzvrat pretvarajući zvučne vibracije u električne signale.

Ova tkanina je sposobna da detektuje sve vrste zvukova, bilo da se radi o kašlju u tihoj biblioteci, ili o pištanju, "urlanju" automobila u gustom saobraćaju, ili čak o otkucajima nečijeg srca - ako je tkanina utkana u košulju.


Zvučna tkanina(FOTO: Greg Hren/MIT)

Nalazi tima sa tkaninom detaljno su opisani u studiji objavljenoj u časopisu Nature, a glavni autor Wei Yan se nadao da će materijal imati različite namjene.

- Kada nosite akustičnu odjeću, možete razgovarati kroz nju kako biste odgovarali na telefonske pozive i komunicirali s drugima - rekao je Yan, docent na tehnološkom univerzitetu Nanyang u Singapuru.

- Osim toga, ova tkanina može neprimjetno da se poveže s ljudskom kožom, omogućavajući korisnicima da prate svoje stanje srca i disanja na udoban, kontinuiran, u realnom vremenu i dugoročan način - dodao je on.

Međutim, primjena vlakna mogla bi i trebala bi ići dalje od odjeće.

- Može se integrirati s kožom svemirske letjelice da sluša svemirsku prašinu ili ugraditi u zgrade kako bi otkrila pukotine ili naprezanja. Može se čak utkati u pametnu mrežu za praćenje ribe u okeanu. Vlakno otvara široke mogućnosti - rekao je Yan.

Faktor/unilad.co.uk