MEDICINA

Američki naučnici sa Fakulteta Rice, Teksaškog A&M i Univerziteta u Teksasu identificirali su novu metodu za borbu protiv ćelija raka.

Koristeći blisko infracrveno svjetlo za stimulaciju molekula aminocijanina, naučnici su inducirali sinhronizirane vibracije, učinkovito probijajući membrane ćelija raka.

Molekule aminocijanina, koje se obično koriste u bioslikanju, pokazale su se iznimnim zbog svoje stabilnosti u vodi i sposobnosti prijanjanja na vanjštinu ćelija, naročito korisnih u otkrivanju raka u niskim dozama.

One su više od milion puta brže u svom mehaničkom kretanju od nekadašnjih Feringa motora (hemijski pokretan rotacijski molekularni motor) i mogu se aktivirati svjetlom bliskim infracrvenom, a ne vidljivim svjetlom, pojašnjava hemičar James Tour, opisujući inovaciju kao novu eru molekularnih strojeva.

Korištenje bliskog infracrvenog svjetla ima značaj, jer omogućuje prodor duboko u tijelo, potencijalno olakšavajući nehirurško liječenje raka unutar kostiju i organa.

U analizama na uzgojenim ćelijama raka, tehnika molekularnog udarnog čekića pokazala je izvanrednih 99 posto uspjeha u uništavanju kancerogenih ćelija.

Pokusi na miševima s tumorima melanoma rezultirali su time da je polovina ispitanika izliječila rak.

Istraživanje vezano za to objavljeno je u časopisu Nature Chemistry.

Ovo je prvi put da se molekularni plazmon koristi na ovaj način, da pobudi cijelu molekulu i da zapravo proizvede mehaničko djelovanje koje se koristi za postizanje određenog cilja - u ovom slučaju, kidanje membrane ćelija raka, kaže hemičar Ciceron Ayala-Orozco.

Sinhronizirane vibracije, koje pokreću plazmoni formirani od elektrona u kretanju unutar molekula, učinkovito se povezuju s membranama ćelija raka, nakon čega ih razgrađuju.

Unatoč tome što su je ranoj fazi, otkriće obećava direktan, biomehanički pristup koji bi mogao predstavljati izazov ćelijama raka da razviju otpornost.

Naučnici sada istražuju druge molekule sa sličnim potencijalom, piše Science Alert.

Izvor: Faktor/Science Alert