STUDIJA POKAZALA

Ispijanje više od triju šoljice kafe s kofeinom dnevno povezano je s boljom elastičnošću jetre, pokazali su rezultati studije koji su objavljeni u stručnome časopisu "Clinical Gastroenterology and Hepatology".

Studija je vjerovatno do sada najsveobuhvatniji američki uvid u dobrobit konzumiranja kafe kada je u pitanju zdravlje jetre.

Analiza se temelji na podacima Ankete o ispitivanju zdravlja i prehrane na nacionalnom nivou (NHANES), u sklopu koje se od sudionika tražilo da odgovore na pitanja o svojim prehrambenim navikama.

Ključno je to što je 2017. godine NHANES u istraživanje uključio i elastografiju (FibroScan), ispitivanje elastičnosti jetre sudionika, ali ne zbog sumnje na moguće zdravstvene probleme s tim organom već u sklopu sveobuhvatne procjene.

Od ranije se zna da se elastičnost jetre postepeno smanjuje zbog fibroze i taloženja masti.

Naučnici nisu otkrili povezanost između konzumacije kafe i masne jetre, ali su pronašli vezu između ispijanja ovog napitka i elastičnosti jetre.

Tako je kod osoba koje su ispijale više od tri šoljice kafe dnevno elastogram bio bolji.

No, tako povoljno djelovanje kafe s kofeinom na elastičnost jetre nije utvrđeno kod osoba koje su konzumirale kafu bez kofeina, premda je jedna ranija britanska studija otkrila preventivan učinak obje vrsta ovog napitka na razvoj hroničnih bolesti jetre.

- Mnogi hepatolozi širom svijeta svojim pacijentima preporučuju konzumiranje kafe. Oni će bez sumnje biti zadovoljni rezultatima istraživanja – kazao je dr. Elliot Tapper, docent gastroenterologije na Univerzitetu Michigan.

Rezultati obje studije, američke i britanske, upućuju na pozitivan učinak ispijanja kafe, no treba imati na umu da se bolesti jetre razvijaju godinama, čak i desetljećima, kazao je dr. Nathan Davies, profesor biohemije na Institutu za zdravlje jetre i probavnog trakta na londonskom Univerzitetskom koledžu (UCL).

- Upravo zbog toga, da biste održali jetru zdravom moj je savjet - smanjiti unos u organizam ugljikohidrata i alkohola, održavati poželjnu tjelesnu težinu i biti fizički aktivan, što će vjerovatno biti učinkovitije u sprečavanju nastanka i razvoja bolesti jetre od ispijanja dodatne šoljice kafe - savjetovao je dr. Davies.