Prva polufinalna večer

Takmičenje za najbolju pjesmu Evrope večeras će svečano otvoriti svoja vrata po 60. put. Prva polufinalna večer donosi nastupe predstavnika 16 zemalja koji će pokušati osigurati kartu za finalnu večer u subotu 23. maja.

U prekrasnoj dvorani Wiener Stadthale večeras će nastupiti Moldavija, Armenija, Belgija, Holandija, Finska, Grčka, Estonija, Makedonija, Srbija, Mađarska, Bjelorusija, Rusija, Danska, Albanija, Rumunija i Gruzija.
U drugom polufinalu, u četvrtak 21. maja, gledat ćemo Azerbejdžan, Kipar, Češku Republiku, Island, Irsku, Izrael, Latviju, Litvaniju, Maltu, Crnu Goru, Norvešku, Poljsku, Portugal, San Marino, Sloveniju, Švedsku i Švicarsku. 
Prolaz u finale osiguran je za po deset zemalja iz svakog polufinala, a najboljeg će izabrati žiri iz 20 zemalja, te publika koja će glasati putem televotinga. Glasovi će se zbrajati u omjeru 50 naprema 50 posto.
Eurosong je u Austriju dovela Conchita Wurst pobijedivši sa pjesmom "Rise Like a Phoeinx" prošle godine u Kopenhagenu.
Pobjednika za jubilarni 60. Eurosong saznat ćemo u subotu, a ako je suditi prema kladionicama najviše šanse imaju Švedska i Italija.