U VELIKOJ BRITANIJI

Iako je Ukrajina odnijela pobjedu na ovogodišnjem Eurosongu, zbog situacije u ovoj zemlji, ulogu domaćina takmičenja za iduću godinu dobila je Velika Britanija. Sada je poznato koja dva grada su konkurenti za ovaj veliki događaj.

Među 20 gradova koji su se prijavili za ovu ulogu, u uži izbor ušlo je njih sedam: Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle i Sheffield.

Ipak, popis se dodatno suzio, a sada je poznato kako se razmatra između dva grada - Liverpoola i Glasgowa.

Kako izvještava BBC, konačna odluka biti će donesena "u roku od nekoliko sedmica", a ovo će ujedno biti i prvi put u posljednjih 25 godina da se Eurosong održava u Velikoj Britaniji.

"Pjesma Eurovizije vrlo je složen događaj, a Liverpool i Glasgow imaju najjaču ponudu. Nastavit ćemo naše razgovore s njima kako bismo odredili mogućeg domaćina", rekao je Phill Harrold, predsjednik BBC-jevog odbora za odabir grada.

Također, dodao je kako su "odlučni u namjeri" da takmičenje za pjesmu Eurovizije 2023. učine takmičenjem koje odražava pobjedničku poziciju Ukrajine i bude događaj u kojem može sudjelovati cijela Velika Britanija.

Ukrajinska grupa Kalush Orchestra trijumfirala je na takmičenju koje se ove godine održalo u Torinu u Italiji. Zbog ruske invazije, Europska radiodifuzna unija (EBU), koja producira događaj, odlučila je da se sljedeće takmičenje ne može održati u sigurnim okolnostima u Ukrajini.

Umjesto nje, Velika Britanija, koja je zauzela drugo mjesto s pjesmom Sama Rydera "Space Man", zamoljena je da bude domaćin 67. Eurosonga.

Velika Britanija ima niz gradova sa odgovarajućim arenama, smještajem i međunarodnim saobraćajnim vezama, a sam Liverpool koji je od 2015. UNESCO-ov grad muzike, sinonim je za Beatlese i ima bogatu muzičku baštinu.

Godine 2008. grad je bio domaćin dodjele MTV Europe Music Awards, a također je i dom Kraljevskog liverpoolskog filharmonijskog orkestra.