“Zittie e Buoni”

Eurosong se ove godine održao u Holandiji uz stroge epidemiološke mjere, nakon što je prošle godine otkazan zbog pandemije.

Italija je pobjednica 65. Eurosonga, takmičenja za pjesmu Eurovizije (Eurovision Song Contest), koje se održalo uživo u Roterdamu, u dvorani Areni Hoya sa 3.500 gledatelja, koji su prošli vrlo stroge mjere da bi mogli biti tamo.

Pobjedu je Italiji donijela grupa Maneskin sa pjesmom “Zittie e Buoni”, koja je u završnici osvojila 524 boda, dok je na drugom mjestu Francuska koju je predstavljala pjevačica Barbara Pravi, osvojivši 499 bodova. Treći je predstavnik Švicarske Gjon’s Tears, koji je osvojio je 432 boda, prenosi Hina.

Za pobjedu se u finalnoj večeri Eurosonga takmičilo 26 zemalja, a Italija, Francuska i Švicarska slovile su kao favoriti na kladionicama.

Nakon što su proglašeni pobjednicima, pjevač četveročlane grupe Maneskin Damiano David uzvikivao je “Rock and roll nikad ne umire”. U toj su grupi još i gitarist Thomas, bubnjar Ethan te basistica Viktoria, čija je matična zemlja Danska, odakle su Italijani i uzeli riječ za naziv grupe Maneskin, što znači mjesečina.

Testiranje na korona virus

Uz brojne zanimljivosti koje su pratile ovogodišnji Eurosong je i da u finalnoj večeri Velika Britanija, koja izravno ulazi u finale, nije osvojila nijedan bod (predstavljao je pjevač James Newman s pjesmom “Embers”).

Eurosong se ove godine vratio nakon što je prošle otkazan zbog pandemije, a svi koji su radili na tom takmičenju morali su imati negativni test na korona virus, ne stariji od 48 sati.

Od 6. aprila, kada je počelo pripremanje Arene Ahoy, provedeno je više od 24.400 testova među osobljem, volonterima, takmičarima i članovima njihovih delegacija te novinarima, a 16 je bilo s pozitivnim rezultatima, podaci su organizatora.