Izložba fotografija u Hamamu

U predivnoj atmosferi starog turskog kupatila "Hamama" u Prizrenu postavljena je izložba fotografija koju su pripremili studenti Univerziteta u Prizrenu "Ukshin Hoti".

Na fotografijama preovladavaju motivi starog dijela grada, starih kuća, mostova, česmi, kulturno-historijskih spomenika kao i  portreta starijih sugrađana, a izložene su  i neke fotografije snimljene u nekim gradovima u republici Turskoj gdje često ovi studenti odlaze  na razne konferencije i seminare. 
Izložba je naišla na topao prijem kod građana Prizrena i okolnih mjesta kao i mnogobrojnih turista, naročito onih iz Turske, koji svakoga  dana posjećuju naš grad i posjetio je veliki broj posjetilaca.
Ibrahim Jeta, student Univerziteta "Ukshin Hoti" u Prizrenu i jedan od organizatora izložbe kaže da je povod bio da se mnogobrojni turisti upoznaju kulturno'historijske spomenike Prizrena.
"Na našem Univerzitetu u Prizrenu ovih dana se održava Balkanska konferencija o pravima mladih i studenata na kome prisustvuju preko 260 uvaženih profesora sa čitavog Balkana. U sklopu te konferencije koja će trajati tri dana studenti iz naše, turske nacionalne zajednice, poželjeli su da organizuju izložbu fotografija za te profesore kako bi se upoznali sa kulturno-historijskim spomenicima našeg grada a pogotovu Hamama, te je izložba onda, zbog velikog interesovanja građana, otvorena za sve posjetioce. Na fotografijama su motivi starog dijela grada ali ima i fotografija načinjenih u gradovima Turske a povod je bio naš tamošnji seminarski rad. Inače naš rad sa fotografijom datira još od prije tri godiine kada nas je posjetio uvaženi profesor iz republike Turske Yilmaz Gur gdje nas je naučio osnovama izrade fotografija i taj kurs fotografije je trajao oko tri mjeseca. Od 15 studenat nas devet uspješno završilo kurs, a od tih devet studenata nas sedmorica učestvujemo u ovoj postavljenoj izložbi fotografija", rekao je Ibrahim Jeta dodavši da je ovo njihova šesta po redu izložba fotografija.
Iz dana u dan u Prizrenu je sve više kulturnih dešavanja, tako da se slobodno može reći  da je ovogodišnja ljetnja turistička sezona već uveliko počela.
Vinetu Ganić