'Graditelj književnih mostova Evrope'

Karahasan se nagrađuje za 'djela koja se bave posredovanjem između Istoka i Zapada, između islama i kršćanstva'.

Bosanskohercegovački književnik, profesor i akademik Dževad Karahasan ovogodišnji je dobitnik Goetheove nagrade za književnost grada Frankfurta, koju prati i novčani iznos od 50.000 eura.
Karahasan će biti nagrađen za „djela koja se bave posredovanjem između Istoka i Zapada, između islama i kršćanstva“, objavio je Grad Frankfurt.
„U vremenu rastućeg nacionalizma u Evropi, Dževad Karahasan zalaže se za trajno prevladavanje granica, kako političkih, tako i kulturnih“, rekao je gradonačelnik Peter Feldmann (SPD), prenosi njemački Hessenschau.
Dodao je da je dodjeljivanje Goetheove nagrade za 2020. godinu Karahasanu opredjeljenje Grada Frankfurta toleranciji i razumijevanju.
Savjetnica za kulturu Grada Frankfurta Ina Hartwig ističe da je Karahasan sjajan evropski pisac.
"Rođen u muslimanskoj porodici, on poznaje krhkost različitih religija i kultura koje žive zajedno. Karahasan je nezamjenjiv graditelj književnih mostova Evrope. Goethe je njegova umjetnička zvijezda vodilja, kojoj je više puta pokazao svoje književno poštovanje“, kaže Hartwig.
Nagrada Goethe dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga Goethea, 28. augusta, „ličnosti koja se već dokazala kroz svoj rad i čiji je stvaralački rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea“. Nagradu prati i novčani iznos od 50.000 eura.
Među nedavnim dobitnicima ove nagrade su Amos Oz (2005.), Pina Bausch (2008.), a prethodna dobitnica je Ariane Mnouchkine (2017.).
Prvi dobitnik Goetheove nagrade bio je Stefan George 1927. godine, a njom su, između ostalih, nagrađeni Sigmund Freud (1930.), Hermann Hesse (1946.) i Thomas Mann (1949.).