U organizaciji Udruženja za kulturu "Plejada" u Grnčaru kod Prizrena je juče održan "BalkanFest" - Festival tradicionalnih pjesama.

Festival tradicionalnih pjesama "BalkanFest" je i ove godine okupio veliki broj izvođača iz svih nacionalnih zajednica na Kosovu. 
Mnogobrojnim posjetiocima na školskom stadionu u Grnčaru se najprije predstavili članovi KUD "Birlig" iz Mitrovice sa pjesmama na turskom i spletom folklornih igara.
Usledio je nastup Ašima Pandžija koga je na tamburi pratio Šefki Fazlji, kao i Neline Isaki i Migdata Amze, koji su predstavili bošnjačku zajednicu na ovom festivalu. 
Slavica Redžić se publici predstavila starim srpskim pjesmama, dok je Besi Avdo iz KUD "Durmish Asllano" otpjevao dvije, prisutnima dobro poznate, pjesme na romskom jeziku.
Arza Redžeplari i Hasan Muška su nagrađeni velikim aplauzom za predstavljanje goranskog melosa, a festival je zatvoren nastupom članova KUD "Zrram" iz Mitrovice, koji nikog od prisutnih nije ostavio ravnodušnim.  
Direktor festivala Hermin Memiši, zahvalivši svima koji su pomogli u organizaciji BalkanFesta, ističe da festival postiže svoj cilj - promovisanje i čuvanje od zaborava tradicionalne pjesme ali i kulturne različitosti i vrijednosti Kosova.
"Ostvarivanje neposredne komunikacije sa izvođačima tradicionalne muzike raznih profila i izbođačkih estetika raznih umjetnika koji žive u našoj državi je nešto što izdvaja ovaj festival od drugih. Kao direktor festivala ponosan sam na multietničku i multinacionalnu toleranciju svih zajednica Republike Kosovo", rekao je Memiši za naš portal.
Festival su podržali Ured predsjednika Republike Kosovo, Ministarstvo kulture, omladine i sporta, Opština Prizren i Kultura za promjene, projekat koji finansira Evropska Unija a implementiraju Centar Multimedia i Goethe institut, kao i mnogobrojni sponzori.

Uskoro kompletan VIDEO + FOTOGALERIJA!