Neaktivirana kašikara

Bajram Redžepović, nastavnik iz Globočice, pronašao je ručnu bombu M-75, zvanu kašikara, na 15 metara od bašte, na mjestu zvanom "Podčesma" koje se nalazi u ataru sela Globočice.

"Idući prema svojoj bašti sasvim slučajno sam razgnuo travu koja je bila dosta velika i primjetio nešto što je ličilo na bombu", kazao je za portal Gorapress Bajram Redžepović, objašnjavajući da je kada je bolje razgrnuo travu, vidio da se radi o bombi kašikari
"Imao sam sreće, s obzirom da sam na samo nekolimo milimetra od bombe udario motikom", kaže vidno uzbuđen, ali i da je ipak ostao pribran i odmah pozvao policiju.
"Zvao sam nekoliko puta policiju ali nisam mogao da dobijem nikoga, pa sam nakon toga pozvao KFOR, obavijestio ih o svemu, a oni su mi rekli da će obavjestiti policiju, što su i uradili, pa je policija stigla veoma brzo na licu mjesta", kaže Bajram.
Nakon toga je dao izjavu policiji i nastavio da radi u bašti sve dok nije došla ekipa za deminiranje, koja je na licu mjesta aktivirala i uništila ručnu bombu.
"Vjerovatno je bomba bila zaostala od rata. Po svemu sudeći bomba je bila u kanalu i najvjerovatnije je prilikom čišćenja kanala sasvim slučajno došla do moje bašte. Strahujem da možda ima još neaktiviranih bombi i mislim da bi bilo dobro da ovaj dio terena pregledaju stručne ekipe kako neko ne bi stradao. Ovom prilikom se zahvaljujem svima koji su učestvovali u ovoj akciji", istako je Bajram Redžepović.