Danas se obilježava 16 godina od kada su srpske snage izvršile masakr 45 civila u Račku.

Na današnji dan 1999. godine u selu Račak kod Štimlja desio se masakr koji je užasnuo čitav svijet i pobudio je odgovornost svjetske diplomatije koja se mobilizovala za Kosovo.

U Račku je toga dana ubijeno 45 mještana, uglavnom odraslih muškaraca, ali i dvije žene, dvanaestogodišnji dječak i nekoliko staraca.

15. januara 1999. u ranim jutarnjim satima selo Račak su napale snage SRJ i Srbije. Nakon što su jedinice Vojske Jugoslavije izvšile granatiranje, srpska policija je kasnije ujutru ušla u selo i počela pretragu od kuće do kuće. Seljaci koji su pokušali da pobjegnu od srpske policije su ubijani širom sela. Grupa od oko 25 muškaraca je pokušala da se sakrije u jednoj građevini, ali su otkriveni od strane srpske policije. Oni su tučeni, a zatim odvedeni do obližnjeg brda, gdje su policajci pucali i ubili ih.

Imena ubijenih:

Lute Asllani, Banush Azemi, Ragip Bajrami, Halim Beqiri, Rizah Beqiri, Zenel Beqiri, Lutfi Bilalli, Ajet Emini, Bujar Hajrizi, Myfail Hajrizi, Skender Halili, Haqif Hysenaj, Hajriz Ibrahimi, Hakip Imeri, Murtez Imeri, Nazmi Imeri, Meh Ismajli, Muhamet Ismajli, Ahmet Jakupi, Eshref Jakupi, Hajriz Jakupi, Mehmet Jakupi, Xhelal Jakupi, Jashar Jashari, Raif Jashari, Shukri Jashari, Fatmir Limani, Nexhat Limani, Salif Limani, Bajram Mehmeti, Hanumshah Mehmeti, Arif Metushi, Haki Metushi, Ahmet Mustafa, Asllan Mustafa, Muhamet Mustafa, Sadik Osmani, Jashar Salihu, Shukri Salihu, Bajrush Shabani, Ahmet Smajlaj, Sheremet Syla, Shyqri Syla, Bajram Xheladini, Njazi Zymberi.

(Zëri)