Ministarstvo za dijasporu Vlade Republike Kosova je izdalo prvi broj časopisa „Most“, koji je izašao iz štampe krajem decembra 2013. godine. List je pretežno namijenjen djeci i omladini bosanskog govornog područja koja žive u dijaspori, a porijeklom su sa Kosova. Samo ime časopisa, "Most", simbolizuje povezanost između naših ljudi u dijaspori i njihove domovine. Cilj Ministarstva za dijasporu je, prije svega, da ovim listom pomogne našoj djeci koja ne žive na Kosovu da se bolje upoznaju sa historijom i kulturom Bošnjaka, kao i ostalih nacionalnih zajednica koje žive na Kosovu, te da čitanjem njegovih stranica dodatno njeguju svoj maternji jezik u književnom obliku.

U ovom prvom broju su tekstovi koji su pripremili članovi redakcije i spoljni saradnici. Tu ima radova o Kosovu, o poznatim kosovskim mjestima i gradovima, o uspješnim pripadnicima bošnjačkog naroda u dijaspori i u zemlji, o Bošnjacima Kosova uopšte, o dopunskoj nastavi na bosanskom jeziku u dijaspori i problematici dopunske nastave uopšte, o aktivnostima bošnjačkih udruženja u dijaspori, o obrazovanju Bošnjaka na Kosovu, o poznatim predsjednicima, herojima i pjesnicima, o nekim aktivnostima koje je Ministarstvo za dijasporu imalo tokom prošle godine i u bošnjačkim sredinama - poput tri eskurzije za djecu iz dijaspore, o dječijem listu „Đulistan“ koji je izlazio na Kosovu... Pored ovoga, tu su i radovi naših najmlađih kao i zanimljivosti za djecu. 
Glavni urednik je Rushit Ramabaja, koji, također, urednik i sličnog lista „URA“ koji izdaje Ministarstvo za dijasporu za djecu albaskog govornog područja u dijaspori. U redakciji su : Ymer Avdiu, Mirsad Mustafi i Alisa Fejzi iz Ministarstva za dijasporu, također i Sadik Idrizi (lektor), Vedat Bajrami, Anita Alija, Arif Haliti, Suada Džogović i Dževahira Koljenović.
Spoljni saradnici su dijelom sa Kosova, a mnogo više njih je iz dijaspore iz Švicarske, Njemačke, Luksemburga, Holandije, Italije, Bosne i Hercegovine: Ibrahim Skenderi, Rašo Adrović, Azar Zulji, Fikret Arnaut, Fatima Rastoder, Esma Hodžić, Sead Bajraktar, Kanita Aliagić, Jonuz Hodža, Anel Bajra... Većina njih su nekim svojim prilozima i tekstovima pomogli redakciji da list MOST bude što bogatiji po sadržaju. Zamjenik ministra MD, Ćerim Bajrami, je, također, napisao tekst za časopis, uz kratku dodatnu uvodnu riječ, pored uvodne riječi ministra Ibrahima Makollija - „Pišemo Vam sa Kosova“.
Poziv za saradnju na ovom broju lista je bio poslat svim bošnjačkim udruženjima u dijaspori, kao i Bošnjacima na Kosovu, te se u redakciji MOST-a vjeruje da će u sljedećem broju želju za saradnjom pokazati još veći broj saradnika koji se bave pisanom rječju na bosanskom jeziku, kako iz dijaspore, tako i sa Kosova, prije svih učitelji i nastavnici, uz radove svojih učenika. 
List "MOST", koji je odštampan u tiražu od 3000 primjeraka, će se dijeliti besplatno preko diplomatskih predstavništva R. Kosova, sjedišta bošnjačkih udruženja, biblioteka u Kulturnim centrima dijaspore i škola ili centara u kojima se održava dopunska nastava u dijaspori, u svim zemljama Evrope gdje je koncetrisana u većem broju naša dijaspora, a jedan dio i u Australiji. 
Najavljena je i promocija ovog izdanja za dijasporu, inače tek jedne od rijetkih štampanih publikacija - novina na bosanskom jeziku na Kosovu, uopšte u posljednjim godinama.