Povodom mubarek mjeseca ramazana i nakon zvaničnih rezultata parlamentarnih izbora, održanih 8. juna 2014. godine u cilju nastavka saradnje, danas je u prostorijama Demokratske stranke Bošnjaka, turski Kfor posjetio Koaliciju Vakat.

Poslanik u Parlamentu Kosova ispred bošnjačke zajednice, Rasim Demiri poželio je dobrodošlicu gostima, čestitao mubarek ramazan i zahvalio se na vrijeme koje su izdvojili za ovu posjetu.
"Ova dašanja posjeta za nas je veliki dan, mi smo jedina zajednica koja ima svoju domovinu a dvije matice. Domovina nam je Kosovo a matice su nam BiH i Turska.
Komandant turskog Kfor-a, Kurmay Albay Zorlu Topaloglu se zahvalio na svemu što su Bošnjaci uradili za njih.
"Od 1999. pa do danas kao turski Kfor smo kosovskom narodu pomagali onoliko koliko je bilo u našoj mogućnosti, mi Bošnjake vidimo kao našu braću, ne samo turski Kfor već i država Turska, TIKA i ambasada Turske u Prištini... Znamo i šta se desilo sa narodom u BiH, mislim na poplave koje su ih zadesile, Turska je uradila mnogo kako bi im pomogla. Nismo imali kontakta sa političkim predstavnicima, ali vjerujem da ćemo ponovo sarađivati. S obzirom da su skoro bili izbori riješio sam da ovo bude moja prva posjeta, rekao je komandant turskog Kfora.
Džezair Murati je istakao da je u julu 1999. godine kada je kfor došao u Prizren, zvanično prisustvovao dolasku.
"Mi Bošnjaci nikad ne možemo zaboraviti historijsku ulogu koju je odigrao turski Kfor u vremenu kad nam je bilo najteže. U vama vidimo istinske naše zaštitnike i saradnike", rekao je Murati i čestitao početak ramazana.
Ćemailj Kurtiši potpredsjednik partije je gostima poželio dobrodošlicu i zahvalio im se na posjeti baš u vrijeme mubarek ramazana.
"Obaveza je da se prijatelji posjećuju tokom ovog svetog mjeseca. Imao sam prilika da kao opštinski i partijski predstavnik dočekam i ispratim mnogo turskih komandanata, i ti ispraćaji su često bili bolni. Turski Kfor nazivam familijarnim Kforom i vi ste ovdje domaćini i nadam se da ćemo nastaviti sa saradnjom", rekao je Kurtiši.
Edis Jonuzi, sekretar KUD-a "Šarski Behar" je istakao da ovo društvo najveću podršku ima upravo od turskog Kfora.
"Inžinjerska jedinica, otvaranje puteva, organizacija kurseva, nošnja koju "Šarski Behar" nosi dobio je od turskog Kfora u vrijednosti od oko 2.000 eura i naša zavhalnost prema vama je neizmjerna", rekao je Jonuzi.
Odborinik opštine Prizren Muso Saliji pozdravio je prisutne i potsjetio ih da Bošnjaci u njih vide snagu.
"Mi u vas vidimo snagu, i ne samo mi, nego svi Bošnjaci Balkana. Kada govorim o nekom gradu da mi pripada, onda prvo pogledam da li taj grad ima munaru a drugo obilježje je da li taj grad ima tursku zastavu", rekao je Saliji i zahvalio se na svemu što su do sada uradili.
Komandant Kfora se još jednom zahvalio na srdačnom dočeku istakao da su uvijek spremni da pomognu i kao poklon uručili plaketu turskog velikana Ataturka.