Skupština konstituisana u zakonskom roku

Poštujući sve zakonske rokove opština Istok je konstituisala Skupštinu od ukupno 27 odbornika iz osam političkih subjekata.

Bošnjačka zajednica je zastupljena sa jednim odbornikom ispred Građanske inicijative Bošnjaka Istok (GIBI).
Nakon podnošenja ostavke Alme Destanović, zbog preuzimanja druge funkcije, mjesto odbornika je preuzela Bahta Sejdović, koja je takođe bila na listi GIBI-a.
Nakon konstituisanja Skupštine uslijedilo je i formiranje opštinskih tijela: Komitet za politiku i finansije, Komitet za zajednice, Komitet za bezbijednost u zajednicama i Komisija za imenovanje naziva ulica i trgova.
Oslikavajući strukturu Skupštine, mjesto u Komitetu za politiku i finansije nije pripalo zastupnicima iz redova nevećinskih zajednica. Komitet za zajednice je sastavljen od pet članova. Predsjednica i predsjedavajući komiteta je Bahta Sejdović. 
U komitetu za bezbijednost su tri člana ispred bošnjačke zajednice: Bahta Sejdović i Zijad Šabotić ispred GIBI i Alma Destanović, predstavnik kancelarije za zajednice.
U komisiji za imenovanje ulica je Senad Adrović iz bošnjačke zajednice GIBI.
Po završetku konstituisanja izvršne vlasti koja je u toku, pripadnici bošnjačke zajednice će zauzeti još par zavidnih pozicija, pored pozicija na kojima su već Bošnjaci.