Administrativno uputstvo o imenovanju potpredsjednika opštine

Potpredsjednik opštine za zajednice se imenuje iz redova nevećinske zajednice koji prema broju predstavlja nevećinsku zajednicu najveću u opštini.

Ministarstvo administracije lokalne samouprave je januara ove godine izdalo administrativno uputstvo o postupku imenovanja potpredsjednika opština.
Prema ovom upustvu u opštinama gdje nevećinske zajednice čine više od 10 posto od ukupnog stanovništva opštine, imenovanje potpredsjednika opštine za zajednice je obavezujuće, dok u opštinama gdje je taj procenat manji od 10 posto imenovanje potpredsjednika se može izvršiti nakon odluke Skupštine opštine.
U članu 6.2 ovog administrativnog uputstva stoji da se potpredsjednik opštine za zajednice imenuje iz redova nevećinske zajednice, koji prema broju predstavlja nevećinsku zajednicu najveću u opštini.
Agencija za statistiku Kosova (ASK) je aprila prošle godine publikovala konačne podatke Popisa stanovništva iz 2011. godine po kojima opština Prizren ima 177,781 stanovnika, od kojih je Albanaca 145,718, Bošnjaka 16,896, Turaka 9,091...
Prema ovim podacima pripadnika nevećinskih zajednica u ovoj opštini ima oko 18 posto, a najbrojnija nevećinska zajednica su Bošnjaci, te im prema zakonu pripada mjesto potpredsjednika opštine za zajednice.  
Pojedinačno nevećinska stranka koja je na lokalnim izborima osvojila najviše glasova, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, dobija mjesto zamjenika predsjedavajućeg Skupštine opštine za zajednice. To je prema rezultatima izbora stranka iz turske zajednice KDTP.
A da li će se zakon o lokalnoj samoupravi sprovesti u Skupštini opštine Prizren, ostaje da se vidi u narednim danima.
Administrativno uputstvo o postupku imenovanja potpredsjednika opština možete preuzeti OVDJE!