Nakon završetka studija mladi bošnjački intelektualci koji su studije završili u Srbiji svoje diplome su predali u agenciji NARIC pri Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Kosova, gdje je nakon početka pregovora i normalizacije odnosa između Republike Srbije i Republike Kosova otvorena nova agencija SPARK sa sjedištem u Beogradu i Prištini, koja se bavi priznavanjem diploma studenata sa Univerziteta Republike Srbije. Oni su svoje diplome preveli na engleski jezik, koje su predali u agenciju SPARK u Beogradu i oni kao takve proslijedili Briselu kao posredniku priznavanja diploma.

"Nakon potpisivanja sporazuma između dva premijera Srbije i Kosova počelo je priznavanje diploma. Nakon šest mjeseci čekanja dobili smo odgovor iz Brisela, certifikate, da su naše diplome validne i priznate od strane Asocijacije evropskih univerziteta. Međutim zbog neefikasnosti rada Ministarstva obrazovanja i Ministarstva zdravlja, mi još čekamo na priznavanje diploma. Bord Ministarstva zdravlja zahtijeva dopis od strane ministra obrazovanja g-dina Ramë Buje, dok je isti nama dao odgovor da je certifikat iz Brisela priznat i da iznad tog dokumenta on ne može izdati sličan", navode mladi Bošnjaci i dodaju:
"Mi smo zbog neefikasnosti rada i više od tri godina čekanja odlučili da se obratimo međunarodnim predstavnicima na Kosovu, kako bi nam izašli u susret oko sticanja naših elementarnih prava, priznavanja naših diploma i mogućnosti na rad."