Izostala obećana pomoć

Prošle su dvije godine a tragedija u Restelici se polako zaboravlja. Prebacivanje odgovornosti neće pomoći onima koje je zadesila velika nesreća i kojima je pomoć i dalje neophodna.

U utorak, 11. februara, navršavaju se dvije godine od najveće prirodne katastrofe koja je u novijoj historiji zadesila Restelicu. Toga dana je pod naletom snježne lavine stradalo 10 članova porodice Reka. Tragediju je preživjela jedino petogodišnja djevojčica Amsera Reka.
U vrijeme tragedije i neposredno nakon toga, Restelicu su posjetili mnogi predstavnci kosovskih institucija koji su obećavali pomoć postradalima. Međutim, sve se završilo na tome i, nakon dvije godine, stanje je ostalo gotovo isto.
Opština Dragaš je formirala komisiju koja je izvršila kompletnu analizu situacije na terenu, pripremila projekat obnove oštećenih i izgradnju porušenih kuća, kao i projekat  kompletne zaštite ugroženog terena.
Vlada Republike Kosovo je u vrijeme i neposredno nakon tragedije građanima Restelice obećala svu neophodnu pomoć. Međutim, prilikom usvajanja rebalansa budžeta za 2012. te  usvajanja budžeta za 2013. i 2014. godinu nisu predviđena sredstva za sanaciju štete i obnovu kuća u Restelici. Jedino je Ministarstvo za prostorno planiranje i okolinu izdvojilo 30 hiljada eura za zaštitu drugog dijela sela od urušavanja opasnih stijena. Isto toliko je izdvojila i opština Dragaš.
Humanitarno društvo "Restelica" sa sjedištem u Cirihu je tokom jeseni 2012. godine pokrenulo i sprovelo akciju čišćenja terena od posljedica lavine. 
U međuvremenu su se i mještani Restelice sami organizirali i sproveli akciju zaštite terena, tako što su izgradili zaštitne bedeme na najopasnijim dijelovima terena. 
Od izabranih predstavnika iz bošnjačke i goranske zajednice u Parlamentu i Vladi Kosova očekivalo se veće angažovanje po ovom pitanju, ali je ono izostalo.  
Sanacija štete nastale tragedijom u Restelici je bila obaveza svih. Vlada Kosova je zakazala po ovom pitanju. Zakazali su svi koji su mogli više uraditi a nisu to učinili. To što će odgovornost prebacivati jedni na druge, neće puno pomoći onima koje je zadesila nesreća i kojima je pomoć i dalje neophodna.