"Nakon lokalnih izbora novembra 2013. bošnjački politički subjekti su po prvi puta dobili pet odborničkih mjesta, pa je logično da zajedničkim nastupima dobijemo i najveći broj predstavnika u lokalnoj vlasti u Prizrenu. Takvog su stava bili politički subjekti, kao i stav nevladinog sektora, javnosti i pojedinaca", rečeno je na otvaranju konferencije za štampu koju je danas u Prizrenu, povodom (ne)postizanja dogovora o zajedničkom djelovanju bošnjačkih stranaka, održala Demokratska stranka Bošnjaka.

Džezair Murati, predsjedavajući koalicije Vakat, ujedno i savjetnik premijera Kosova Hashima Thaçija je podsjetio da je održano nekoliko sastanaka bošnjačkih partija sa ciljem zajedničkog nastupa do čega, nažalost, nije došlo.
"Demokratska stranka Bošnjaka se nakon izbora obratila javnosti o zajedničkom nastupu bošnjačkih subjekata u opštini Prizren. Zarad interesa zajednice, bili smo spremni da krenemo sa inicijativom i saopštenjem koje je bilo plod dogovora unutar Predsjedništva" rekao je Murati.
Prema riječima Memnune Ajdini, odbornika u opštini Prizren ispred koalicije Vakat, pregovori su tekli u korektnoj atmosferi. Imali su nade da će po prvi put postići cilj da bošnjačka zajednica ima zamjenika predsjednika Prizrena. Kako ističe Ajdini, još uvijek imaju tu nadu ukoliko i druge strane pokažu istu želju i imaju isti cilj.
"S obzirom da i koalicija Vakat i Nova demokratska stranka imaju isti broj odbornika, išli smo na kompromisno rješenje da kandidat za zamjenika predsjednika opštine bude nestranačka ličnost, da bismo zadovoljili sve partije a samim tim i zajednicu", rekla je Ajdini i dodala:
"Nažalost mi nismo postigli dogovor s obzirom da je predsjednica NDS-a, Emilija Redžepi izjavila da je njihov stav da kandidat za potpredsjednika opštine Prizren bude upravo Emilija Redžepi. Mi imamo čvrst stav, da ne želimo da podržimo ovaj prijedlog."
Muso Salihi, odbornik u opštini Prizren ispred koalicije Vakat, je stava da je pristup pregovorima bio potpuno pogrešan, s obzirom da su po prvi put u prilici da svojim glasovima sami izaberu zamjenika predsjednika opštine.
"Ne može se na pregovore doći sa jednim stavom i uopšte ga ne mijenjati. Ako neko nije spreman na kompromis, onda se ne može postići bilo kakav dogovor. Žalosno će biti ako ne iskoristimo svoje glasove i ne uradimo ono što možemo i ono što svi očekuju od nas", istakao je Salihi i dodao:
"Nama kao izabranim odbornicima je ostavljeno malo prostora da razgovaramo o tome, jer su naši politički predstavnici malo više uzurpirali naša prava. Prostora za saradnju odbornika ima, kada bismo mi pokušali još jednom da razgovaramo, bez predsjednika stranaka, mislim da bismo našli rješenje."
Na pitanje novinara da li je jedina alternativa i izlaz iz novonastale situacije priključenje turskoj zajednici, Džezair Murati je odgovorio sljedeće:
"Vrijeme je potrošeno, treba da se konstituiše lokalni parlament. Nema više vremena i od nas se traži da iznesemo šefove odborničkih grupa i mi smo time uslovljeni. Ako su nam zatvorena vrata daljih pregovora, mi moramo, ne da želimo, mi moramo da tražimo alternativne izlaze."