U organizaciji Bošnjačkog savjeta Kosova danas su bošnjačkim prvacima podijeljene početnice "Slovodar", jedini udžbenik koji nedostaje učenicima prvih razreda u nastavi na bosanskom jeziku.

Dopremanje udžbenika iz BiH finansilaro je Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnologije, a prvacima osnovne škole "Lek Dukagjini" u nastavi na bosanskom danas je udžbenike podijelio zamjenik ministra obrazovanja Usmen Baldži.
"Nakon usvajanja odluke MONT-a da djeca u nastavi na albanskom i turskom jeziku imaju svoju početnicu, evo konačno i bošnjačka djeca dobijaju svoj 'Slovodar', zahvaljujući ministarstvu u saradnji sa Bošnjačkog savjeta Kosova", rekao je ovom prilikom Usmen Baldži.
Saradnja BSK-a i MONT-a je uslijedila zbog još uvijek nemogućnosti uspostavljanja institucionalne saradnje Kosova i Bosne Hercegovine. 
"Pošto smo dobili odgovor da Ministarstvo zbog odnosa sa Bosnom i Hercegovinom ne može dopremiti knjige, zahtijevali smo finansijska sredstva kako bismo ih mi dobavili. Dobili smo 996 eura za kupovinu 247 knjiga, koje će danas biti podijeljene učenicima po svim školama. Ovom prilikom se zahvaljujem Amiru Ađemiju, koji se anagažovao na kupovinu knjiga u Sarajevu i njihovom dopremanju na Kosovo. BSK je preuzeo troškove dopremanja ovih knjiga", rekao je Isak Meta, član predsjedništva Bošnjačkog savjeta Kosova.
Zamjenik munistra Usmen Baldži nas je upoznao da će naredne godine Ministarstvo obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine obezbjediti 500 početnica za učenike na Kosovu.
"Ministarstvo obrazovanja Federacije Bosne i Hercegovine kao da je znalo za naše muke, ovih dana je javljeno da će u narednom periodu biti donirano 500 početnica u nastavi na bosanskom jeziku na Kosovu. Ova početnica kao da je otvorila vrata institucijama obrazovanja u BiH da se dosjete svojih Bošnjaka na Kosovu, gdje jedini van Bosne imaju svoju pravu nastavu na bosanskom jeziku za razliku od djece u Sandžaku - Crnoj Gori ili Srbiji", rekao je Baldži.
Štampanje udžbenika na Kosovu u nastavi na bosanskom u osnovnim i nižim srednjim školama finansira Ministarstvo obrazovanja. Početnica je jedini udžbenik koji još uvijek nije pripremljen.