Lokalni izbori kroz statistiku

Za lokalne izbore na Kosovu raspisane za 3. novembar 2013. godine, apliciralo je ukupno 105 političkih subjekata, od kojih su dva subjekta povukla svoje aplikacije, te je Centralna izborna komisija zaokružila proces potvrđivanja na 103 politička subjekta, sa ukupno 7932 potvrđena kandidata u 38 kosovskih opština.

Od 103 potvrđena politička subjekta 33 su političke partije, 2 koalicije, 52 građanske inicijative i 16 nezavisnih kandidata.
Od 33 potvrđene političke partija: 14 je iz albanske zajednice; 3 iz srpske; 4 iz bošnjačke; 3 iz turske; 1 iz  romske; 1 iz  egipćanske; 2 iz aškalijske; 1 iz goranske; 3 iz crnogorske i 1 iz hrvatske zajednice;
Od 52 potvrđene  građanske inicijative: 21 je iz albanske zajednice; 27 iz srpske; 3 iz bošnjačke i 1 iz romske zajednice.
Od 16 nezavisnih kandidata: 15 su iz albanske i jedan iz bošnjačke zajednice;
Od 2 koalicije: Jedna je iz bošnjačke zajednice, a druga je kombinovana iz bošnjačko-goranske zajednice.
Za predsjednike u 38  opština potvrđeno je 224 kandidata, a od toga 9 kandidata žena.
Potvrđeni politički subjekti iz bošnjačke zajednice su ukupno 10, od toga: 4 političke partije, 3 građanske inicijative, 2 koalicije i 1 nezavisni kandidat.

Političke partije: 

1. Nova demokratska stranka - NDS, koja je potvrđena za opštine Dragaš, Južna Mitrovica i Prizren sa ukupno 32 kandidata;
2.  Ujedinjena stranka Bošnjaka - USB, koja je potvrđena za opštinu Prizren sa ukupno 5 kandidata;
3. Centar demokratske unije – CDU je potvrđena za opštine Dragaš i Prizren i sa kandidatom za predsjednika Opštine Dragaš, sa ukupno 51 kandidatom; i 
4. Bošnjačka stranka demokratske akcije Kosova – BSDAK, koja je potvrđena za opštine Istok, Leposavić, Peć, Priština, Sjeverna Mitrovica, sa ukupno 29 kandidata.

Građanske inicijative: 

1. Građanska inicijativa Bošnjaka Istok – GIBI, čiji je nosilac Alma Destanović za opštinu Istok, sa ukupno 6 kandidata;
2. Građanska inicijativa Sabahudin Ciriković, za opštinu Peć, sa ukupno 3 kandidata; 
3.  Građanska inicijativa za bolji život – IBŽ, čiji je nosilac Mihret Salković, za opštinu Leposavić sa ukupno 4 kandidata.

Koalicije:

1. Koalicija Vakat, koju čine Demokratska stranka Bošnjaka, Demokratska stranka Vatan i Nova bošnjačka stranka, koja je potvrđena za opštine Dragaš, Istok, Peć i Prizren i sa kandidatom  za predsjednika Opštine Dragaš, sa ukupno 73 kandidata;
2. Koalicija SDA-SDSG – kombinovana koalicija od političkih partija bošnjačko-goranske zajednice (uvid iz izvoda registra o registraciji političkih partija koje su zaključile koaliciju), koja je potvrđena za opštine Dragaš, Istok, Peć i Prizren, sa ukupno 42 kandidata.

Nezavisni kandidat:

1. Nezavisni kandidat Ardiana Hodžić, potvrđena je kao kandidat za predsjednika Opštine Sjeverna Mitrovica.
Politički subjekti iz bošnjačke zajednice imaju  tri potvrđena kandidata za predsjednika opštine: Nuhi Tairovci – Vakat, za opštinu Dragaš;  Safet Kuši – CDU, za opštinu Dragaš i Ardiana Hodžić, za opštinu Sjeverna Mitrovica. 
Dva kandidata su povukla kandidature odlukom CIK-a, jedan kandidat sa liste NDS-a za opštinu Prizren i jedan kandidat sa liste Koalicije SDA-SDSG, za opštinu Prizren.
Interesantno je da su od 103 potvrđena politička subjekta za novembarske lokalne izbore,  samo subjekti iz bošnjačke zajednice aplicirali i potvrđeni  u sve četiri forme političkog udruživanja – političke partije, koalicije, inicijative građana i nezavisnih kandidata,  koje zakon o opštim izborima poznaje, kao i da koalicije dolaze samo iz bošnjačke, odnosno bošnjačko-goranske zajednice.
Od 10 potvrđenih političkih subjekata iz bošnjačke zajednice potvrđeno je ukupno 246 kandidata, od toga 89 žena.