Lokalni izbori na Kosovu

Centralna izborna komisija Republike Kosovo je za novembarske lokalne izbore potvrdila aplikacije 70 političkih subjekata, od kojih pet iz bošnjačke zajednice.

Među političkim subjektima iz bošnjačke zajednice, koji su do sjednice CIK-a održane 10. septembra potvrđeni su Građanska inicijativa Bošnjaka za Istok – GIBI,  čiji je nosilac liste Alma Destanović; Građanska inicijativa Sabahudin Ciriković, iz Peći, za opštinu Peć; Incijativa za bolji život iz Leposavića – IBŽ, čiji je nosilac Mihret Salković, za opštinu Leposavić; Nezavisni kandidat za predsjednika Opštine Sjeverna Mitrovica Adrijana Hodžić, i Koalicija Vakat, čije su liste kandidata potvrđene za opštine Prizren, Dragaš, Peć i Istok, kao i  Nuhi Tairovci, kandidat za predsjednika Opštine Dragaš.
Među političkim subjektima koji su potvrđeni je i Inicijativa za bolji život – IBŽ, za opštinu Leposavić, čiji je nosilac Mihret Salković, iz porodice heroja Šefka Salkovića iz sela Rvatska sa krajnjeg sjevera Kosova. 
Bajram Ljatifi, član CIK-a
Ostali politički subjekti koji nisu potvrđeni su, prema riječima Bajrama Ljatifija, člana Centralne izborne komisije, u postupku otklanjanja nedostataka na svojim predloženim listama i od njih se očekuje da nedostatke otklone do datuma koji je utvrdila Kancelarija za registraciju političkih partija.
"Na narednoj sjednici CIK-a, očekuje se nastavak potvrđivanja političkih subjekata, među kojima i preostali politički subjekti iz bošnjačke zajednice koji su aplicirali za ove izbore", rekao je za naš portal Bajram Ljatifi.
Za lokalne izbore na Kosovu, koji su raspisani za 3. novembar 2013. godine prijavilo se ukupno 105  subjekata, od toga 33 političke partije, 2 koalicije, 53 građanske inicijative i 17 nezavisnih kandidata. 
Iz Bošnjačke zajednice aplicirale su četiri političke partije, dvije koalicije, tri građanske inicijative i jedan nezavisni kandidat.

Političke partije 

Bošnjačka stranka demokratske akcije â€“  prijavila se za izbore u opštinama: Istok, Peć, Priština, Leposavić i Sjeverna Mitrovica;
Nova demokratska stranka – prijavila se za izbore u opštinama: Prizren, Južna Mitrovica i Dragaš;
Centar demokratske unije  â€“  prijavio se za izbore u opštinama Dragaš i Prizren, kao i kandidata za predsjednika Opštine Dragaš;
Ujedinjena stranka Bošnjaka – prijavila se za opštinu Prizren;

Koalicije

Koalicija SDSG–SDA  -  prijavila se za opštine  Dragaš, Peć, Istok i Prizren;
Koalicija VAKAT, koju sačinjavaju  tri političke partije - DSB, DSV i NBS – prijavila se za izbore u opštinama Dragaš, Istok, Peć i Prizren, kao i kandidata za predsjednika Opštine  Dragaš;

Građanske inicijative

Građanska inicijativa "Za bolji život - Leposavić" prijavila je listu, čiji je nosilac Mihret Salković,  za opštinu Leposavić.
Građanska inicijativa Bošnjaka Istoka, prijavila je listu, čiji je nosilac Alma Destanović, za  opštini Istok.
Građanska inicijativa Sabahudin Ciriković, prijavila je listu, čiji je nosilac Sabahudin Ciriković, za opštinu Peć.

Nezavisni kandidat 

Adrijana Hodžić, za predsJednika opštine u Sjevernoj Mitrovici.
Kao vrlo bitan kuriozitet ovih izbora je da je među 105 političkih subjekta koji su aplicirali samo dvije koalicije, jedna dolazi iz bošnjačke zajednice (Vakat), a druga  iz goransko bošnjačke zajednice (SDSG-SDA).
Od devet političkih subjekata, koji su registrovani u Registar političkih subjekata u Kancelariji za registraciju političkih partija, iz bošnjačke zajednice, za ove izbore nije aplicirala samo Stranka demokratskih promjena – SDP, sa sjedištem u Peći.