Emilija Redžepi u Parlamentu Kosova

Dugogodišnja sječa šuma u ruralnim mjestima, posebno u selima Jablanica, Manastirica, Gornje i Donje Ljubinje, Nebregošte, Lokvica, Gornje Selo i Mušnikovo, predstavlja veliku zabrinutost bošnjačkog stanovništva... Kao posebnu problematiku želim iznijeti nerješenu situaciju od strane vlade u vezi pošumljavanja određenih prostora u Restelici...

Na sjednici Parlamenta Kosova juče se po prijedlogu parlamentarne komisije za poljoprivredu raspravljalo o položaju šuma. Poslanica ispred bošnjačke zajednice Emilija Redžepi je obraćajući se u parlamentu navela probleme sječe šuma u Župi i nerješeno pitanje pošumljavanja rizičnog prostora kod Restelice, zahtjevajući da se njeno izlaganje uvrsti kao važna preporuka u cilju bezbjedonosnog i sigurnosnog stanja bošnjačkog stanovništva župskog i goranskog kraja. 
Jučerašnje obraćanje poslanice Emilije Redžepi u Parlamentu Kosova prenosimo u cijelosti.
"Apsolutnu podršku dajem komisiji za poljoprivredu u vezi današnje rasprave oko situacije naših šuma, jer nacionalni park 'Šar' jeste naše bogatstvo koje moramo štititi jakim zakonima, ali ne samo na papiru ko što je do sada bilo, nego strogom implementacijom i jakim kaznama oko zaustavljanja podmetanja požara, kojih imamo 13 godina na području Prevalca, a interesantna je činjenica da se to dešava samo na prostoru državnih šuma.
Nadležnost lokalne samouprave u prizrenskoj opštini je ograničena, direktorijati poljoprivrede i inspektorijati ne mogu obavljati svoju dužnost od strane ministarstva za poljoprivredu kao i raznih agencija koji se bave zaštitom šuma.
Veliki broj prijava od strane naših građana pokazuje nam da postoje ogromni problemi kao i direktni konflikti interesa oko dodjeljivanja raznih tendera istim licima, ali i zloupotrebe službenog položaja od strane bezbjedonosnih snaga na teritoriji župskog kraja, jer niko ne preuzima odgovornost u cilju spriječavanja i sječe šuma kao nacionalnog blaga. Dugogodišnja sječa šuma u ruralnim mjestima, posebno u selima Jablanica, Manastirica, Gornje i Donje Ljubinje, Nebregošte, Lokvica, Gornje Selo i Mušnikovo, predstavlja veliku zabrinutost bošnjačkog stanovništva zbog goleti, odnosno erozije zamljišta koji narušavaju život naših građana, prinudjena sam da ovako žustro reagujem i uputim javne kritike vladinim predstavnicima.
Kao posebnu problematiku želim iznijeti nerješenu situaciju od strane vlade u vezi pošumljavanja određenih prostora u Restelici, znamo koja nam se tragedija desila prošle godine i odnijela je mnoge živote naših građana, tako da apelujem na ministarstvo za poljoprivredu kao i na ministarstvo za prostorno planiranje i ambijent i na lokalnu vlast u Dragašu da pod hitno riješe urgentnu situaciju u tom kraju naše zemlje, da se ne bi nikad, nikome tako nešto ne bi dogodilo.
Za našu državu i vladu Kosova to je rješiv problem male finansijske prirode, dok je za stanovništvo Restelice važan životni prioritet.
Zahtjevam od komisije za poljoprivredu da moje današnje izlaganje uvrsti kao jako važnu preporuku u cilju bezbjedonosnog i sigurnosnog stanja bošnjaćkog stanovnistva župskog i goranskog kraja", rekla je poslanica i predsjednica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi.