U starom turskom kupatilu ‘Hamamu’ u Prizrenu, uz posebno prijatne zvuke flaute bošnjačke učenice Adele Uka, jučer je održana izložba tradicionalnog oslikavanja/šarenja lica koje se vjekovima upriličava prilikom udaje mladih djevojaka. Običaj je koji se generacijama prenosi sa koljena na koljeno u bošnjačkoj zajednici župske i podgorske regije.

Izložbu je posjetio veliki broj ljudi iz javnog i političkog života grada, bosnjački učenici i profesori iz većine škola u gradu, mještani mnogih bošnjačkih sela u Župi i Podgori, pripadnici nevladinog sektora, međunarodnih organizacija poput OSCE-a i Caritasa, kao i predstavnici drugih zajednica koje žive u Prizrenu. 
Izložba je kulminacija dvomjesečne obuke koju su realizovale Bošnjakinje iz Župe i Prizrena, Medisa Sagdati kao vođa projekta, Alida Miftari kao asistent projekta i Aziza Šefitagić predavač i jedna od nekoliko starijih Bošnjakinja koja se i dalje bavi oslikavanjem i pripremom mlade za udaju a koja je svoje znanje prenijela devojkama i ženama koje su bile dio obuke, ukupno njih šest. 
Obuku i izložbu je podržala lokalna nevladina organizacija "Innovation Lab Kosovo" pri UNICEF-u. Odjeljenje za kulturu pri opštini Prizren i Institut za zaštitu spomenika su pružili svoju svesrdnu pomoć te omogućili da se izložba ovakve vrste održi u pravom ambijentu, u Hamamu i na taj način odrazi duh starine. Na izložbi je bila prisutna mlada nevesta obučena u tradicionalnu bošnjačku nošnju (bošću) i sa našaranim licem, prikazujući bogatstvo kulture i boja zajednice.  
Na zidovima Hamama postavljena je i izložba fotografija cijelokupnog procesa šarenja mlade - autora Šehide Miftari.
Medisa Sagdati je, u izjavi za naš portal, objasnila značaj ove izložbe za sve Bošnjake koji žive na Kosovu.
"Veliki sam ljubitelj iscrtavanja lica i ovo je tradicija koja je fascinatna a koja polako nestaje u Župi i Podgori. S obzirom da je to naša, autentična i viševjekovna tradicija koju u današnje vrijeme njeguju još samo nekoliko naših starijih žena i retko se koristi prilikom vjenčanja, ideja je bila da se, kroz ovaj projekat, ovo znanje prenese na mlađe generacije i na taj način doprinese njenom očuvanju. U projektu je učestvovalo 6 žena i djevojaka a majka Aziza je svoje znanje nesebično podijelila sa njima U ovim modernim vremenima, lepo je ponekad okrenuti se natrag i prisetiti se običaja naših predaka i, ukoliko je to moguće, preneti ih dalje, dati im duh i novi sjaj. Ovo je naš pokušaj da to i uradimo. Iskoristila bih ovu priliku i da se zahvalim organizaciji Innovation Lab Kosovo koja je prepoznala i odlucila podržati tu inicijativu. Posebna zahvalnost ide Fikneti Redžepi, Azri Sagdati, Šemsi Karadži, Jasmini Murati, Safeti Misljimi i Elvisi Sagdati koje su dale svoj doprinos marljivo iscrtavajući linije i nanoseći boje na licima modela tokom dva mjeseca koliko je obuka trajala. Rezultat toga se može vidjeti danas ovdje. Suština je da se očuva nešto što se stoljećima gajilo i razvijalo u našim sredinama i svakako da to ne ostane u sjenci zaborava. Inače je ovo naša prva zvanična izložba koju sam radila sa mojim prijateljicama te se nadam da ćemo ih još puno raditi ne samo u regionu Prizrena, tj. u našim bošnjačkim sredinama, već želimo obići i predstaviti našu kulturnu baštinu i Bošnjacima Sanzdžaka, Crne Gore i matice Bosne i Hercegovine. Takođe je ovo jedan od načina da se turistima prikaže bogatstvo jedne regije i na taj način dalje promoviše jedna zajednica s obzirom da ljeti, Prizren sa regionom posjeti veliki broj turista tako da ćemo se predstaviti i u turističkoj brošuri koja će skoro izići iz štampe. Još jedna bitna stvar je da, s obzirom da imamo obučene ljude, možemo iskoristiti priliku i stečeno znanje dalje promovisati ne samo danas već i u budućnosti učešćem na različitim festivalima i izložbama čiji je cilj očuvanje narodne tradicije koja jednu zajednicu čini posebnom, sa jedne strane, i preko čega ta zajednica gradi mostove sa ostalim zajednicama, sa druge strane, poštujući raznolikost običaja, na šta je Prizren posebno ponosan. Sve u svemu sačuvajmo našu staru, izvornu tradiciju bošnjačkih žena sa ovih prostora i nedajmo da sve padne u zaborav”, istakla je Medisa Sagdati koja je osmislila nezaboravnu izložbu oslikavanja tj. šarenja lica Bošnjakinja u Župi i Podgori koja će, vjerujemo, odjeknuti pozitivno širom regiona. 
Na kraju izložbe uz koktel, učesnice obuke su pokazale svoje umeće iscrtavajući ruke učesnica koje su htjele, makar delimično, osjetiti bogatstvo ovog običaja.