Prijedlozi za nagradu opštine Prizren

Povodom javnog poziva Direktorijata za kulturu, omladinu i sport (DKOS) u Prizrenu, preko kojeg opština Prizren svake godine dodjeljuje javna priznanja najzaslužnijim u promociji kulture, omladine i sporta, NVO “Relax“ iz Prizrena tokom ove nedjelje prestavlja ličnosti iz bošnjačke zajednice koji su se svojim uspjesima istakli u 2012. godinu.

Četiri omladinca u bošnjačkoj zajednici su u sportskim okvirima u prethodnoj godini postigli veoma zapažene rezultate u ekipnim ili pojedinačnim sportovima te zaslužuju da se javno pomenu i da komisija ima u vidu sve njihove sportske uspjehe.
Adel Salihi je mladi i perspektivni golman fudbalskog kluba “Lirija“ iz Prizrena koji je u protekloj godini dostigao vrhunac na samom početku svoje fudbalske karijere. Riječ je o odličnom učeniku osnovne škole “Abdul Frasheri“. Počećemo od nagrade koju je tokom godine dobio od strane sportskih radnika osnovnih škola u Prizrenu za najboljeg sportistu osnovnih škola regiona Prizrena. Učestvovao  je sa svojom ekipom na mnogim fudbalskim turnirima na Kosovu i Albaniji, gdje je na jednom od međunarodnog turnira na kojem je učestvovalo preko dvadeset ekipa proglašen za najboljeg golmana, a tu informaciju možete pročitati na zvaničnom sajtu Fudbalskog saveza Albanije (fshf.org) i član je mlade fudbalske reprezentacije Kosova (U-15). Krajem prošle godine  za mladog Salihija preko društvene mreže Youtube upoznao ga je cijeli svijet jer je snimljen reklamni spot o njemu.
"Izuzetno sam zadovoljan sportskom 2012. godinom, a što se tiče 2013 očekujem prije svega da budem zdrav i da se pokušam oprobati u nekom većem i poznatijem klubu u regionu a drago bi mi bilo kad bih ponovio sportske uspjehe iz prethodne godine", rekao je Adel Salihi.
Što se tiče ,,bijelog“ sporta - tenisa, mladi i perspektivni Meldin Mustafi je sa svojih 14 godina i sa velikim sportskim talentom pokazao da se u budućnosti može dostići slavu velikih i poznatih svjetskih tenisera. Pohađa osmi razred osnovne škole ,,Meto Bajraktari“ u Rečanu i odličan je učenik. Po riječima poznavalaca tenisa Mustafi je prošle godine za svoj uzrast prevazišao svoje sportske mogućnosti, osvojio je veliki broj teniskih turnira za svoj uzrast do 14 godina a i starije. Osvojeni su turniri u Peći, Đakovici i Gračanici a na međunarodnom turniru u Albaniji iako je bio najmlađi stigao je do trećeg kola. Dobitnik je i nagrade Teniskog Saveza Kosova za najuspješnijeg tenisera do 14 godina. Član je teniske reprezentacije Kosova do 14 godina.
"U ovoj godini želim da me zdravlje posluži te da na turniru seniora stignem što dalje i da osvojim približno isto toliko teniskih turnira kao u prošloj godini", rekao je  Meldin Mustafi.
Što se košarkaških talenata nezaobilazno ime u regionu Prizrena svakako je šesnaestogodišnji Ahmed Balje košarkaš kk “Bashkimi“ i to mlađih kategorija. Dojučerašnji košarkaš jedne od najboljih škola košarke na Kosovu “Junior-06“ koji se pripojio poznatom klubu ,,Bashkimi“. Igra na poziciji beka i poznat je po odličnim šuterskim sposobnostima a naročito u postizanju trojki. Ahmed je odličan učenik drugog razreda gimnazije “Đon Buzuku“. Trenutno je njegova ekipa na drugom mjestu kosovske omladinske košarkaške  lige dok svake godine učestvuje na mnogim međunarodnim košarkaškim turnirima na Kosovu i u državama zapadne Evrope gdje su igrali u Holandiji i bili su veoma uspješni. Takođe je ekipa ,,Bashkimija“ bila ljetos na pripremama u Ulcinju gdje tradicionalno odlaze svake godine i gdje su odigrali veliki broj međunarodnih utakmica sa klubovima iz Albanije i Crne Gore.
"U 2013 godini prije svega želim da nemam nikakvih zdravstvenih problema, a volio bih da sa svojom ekipom  ponovo osvojim prvo mjesto kao prošle godine u kojoj smo igrali i finale u Kupu Kosova a mladima preporučujem da se bave sportom jer je to ono pravo", kazao je Ahmed Balje.
Haris Azizović po ponašanju na fudbalskom terenu umnogome liči na legendu svjetskog fudbala i nekadašnjeg najboljeg svjetskog štopera Nijemca Franca Bekenbauera. Spada u red vrlo darovitih i talentovanih fudbalera regiona Prizrena. Fudbal je zavolio još od svoje pete godine prateći utakmice lige šampiona. Član je fudbalskog kluba “Lirija“.
"Volim da treniram i za mene  je fudbalski teren jedino mjesto gdje svi problemi postaju nebitni", riječi su mladog Azizovića.
Član je fudbalske reprezentacije Kosova do  U15, pohađa gimnaziju “Gjon Buzuku“ prva je godina i odličan je učenik. Prošla godina je za ovog fudbalera bila veoma uspješna jer je sa svojom ekipom osvojio regionalnu fudbalsku ligu sa maksimalno osvojenim brojem bodova na tabeli i gol razlikom 70:9.
Za stogodišnjicu nezavisnosti republike Albanije njegova ekipa je osvojila prvo mjesto na fudbalskom turniru na kome su učestvovale ekipe iz regiona Prizrena. Učesnik je profesionalnog kampa za talentirane fudbalere sa Balkana ljetos u Beogradu u organizaciji svjetskog fudbalskog giganta Barselone.
"U finalu je pobjeđena ekipa Tirane sa 1:0 gdje je moj veliki prijatelj i kolega Adel Salihi proglašen za najboljeg golmana na turniru. Mogu reći da imam velike ambicije u ovoj godini da osvojim regionalnu ligu ili kup ili pak da se oprobam u nekom većem i poznatijem klubu u regionu gdje bih pokazao svoje fudbalske kvalitete. No prije  svega da budem zdrav", rekao je Azizović
Ovo je prijedlog NVO “Relaxa“ iz Prizrena kako bi podržali mlade i talentirane bošnjačke sportiste koji su svojim sportskim dostignućima u prošloj godini izdvojili od ostalih.
Ukoliko ste i vi predložili svoje kandidate za ovogodišnje nagrade, na adresu info@info-ks.net možete poslati njihove kratke biografije sa potvrdom da su evidentirani u Direktorijatu za kulturu omladinu i sport, a mi ćemo ih javno prezentirati.