Jedinstvo, mudrost i zajedničko djelovanje

I ove godine Bošnjaci Kosova su dostojanstveno obilježili svoj veliki praznik Dan Bošnjaka. U drevnom gradu Prizrenu je Organizacioni odbor proslave, kojeg čine tri politička subjekta; Koalicija Vakat, Socijaldemokratska unija i Naša inicijativa u novootvorenom Bošnjačkom kulturnom centru upriličio Svečanu akademiju na kojoj su govorili čelnici političkih partija ove zajednice, predstavnici lokalne vlasti i gosti.

Primjetna karakteristika ovogodišnje akademije, a priori, odudara od predhodnih – oslikava pomirljivije tonove i ukrotljivija izlaganja lidera bošnjačkih partija usmjerenih ka zajedničkoj želji, a posteriori, da se kohezijski elementi jedinstva zajednice probude i usmjere ka zajedničkim ciljevima, a ne ciljevima tipa carpe diem-e.

Rasim Demiri, predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka (DSB): "Ovo je praznik cijele države i posebno je unešen u historiju države Kosovo, jer su Bošnjaci bili aktivni sudionici borbe, formiranja i razvoja Republike Kosovo. U cilju opstanka potrebno nam je jedinstvo, mudrost i zajedničko djelovanje“.

Duda Balje, predsjednica SDU, poslanica u Skupštini Kosova: "Govoriti o jedinstvu, a ne raditi na tome - je smrtna kazna. Ubi nas nekomunikacija, ne komuniciramo ni kada su prioriteti u pitanju. Imali smo inicijatvu oko opština nije bila podržana, a mi smo narod koji smo u sredini ljudi koji nas prisvajaju“.

Osman Đuđević, predsjednik Naše inicijative: "Danas, kada politički oponenti mogu biti i suorganizatori jednog ovako značajnog događaja, nadam se da pišemo novu stranicu međubošnjačkog odnosa na Kosovu“.

Nuhi Tairovci, zamjenik predsjednika Demokratske stranke Vatan (DSV); "Imamo raznih struja unutar bošnjačkog bića, pa se optužujemo; neko je bolji Bošnjak, neko je lošiji. Neki su autotohni, neki naturaliizovani Bošnjaci. Na ovakav način sigrno se ne može graditi niti sloga, niti jedinstvo“.

Predsjednik Opštine Prizren, Shaqir Totaj je Bošnjacima Kosova čestitao Dan Bošnjaka i potvrdio da su vrata njegovog kabineta uvjek otvorena, da je opština spremna da rješava sve probleme bošnjačke zajednice.

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova i predsjednica Nove demokratske stranke (NDS) je ovim povodom kazala "kako je danas ovdje mjesto gdje drugim ljudima Bošnjaci mogu pokazati da postoje, da imaju svoj identitet i svoj jezik. Da su Bošnjaci narod koji čuva svoju kulturu, vjeru i običaj“.

Gost iz Novog Pazara prof. dr. Admir Muratović  je čestitajući prisutnima Dan Bošnjaka ujedno čestitao i useljenje u Bošnjačkom kulturnom centru. 

"Ovom velelijepnom zdanju pozavidjeli bi i mi u Novom Pazaru, ali i oni u Sarajevu. Ovo svjedoči o postojanosti bošnjačkog identiteta, ali i o položaju Bošnjaka na Kosovu“, kazao je Muratović.