Zaklano šest grla krupne stoke

Pored onih pojedinačnih klanja kurbana, jutros se, uz tekbire, pristupilo i kolektivnom klanju kurbana, gdje je ovom prilikom zaklano šest grla krupne stoke.

Jučer, klanjanjem bajram-namaza u džamijama, je počelo obilježavanje jednog od najvećih i najsvjetlijih muslimanskih blagdana - Kurban-bajrama. Ovim velikim praznikom muslimani imaju dvije radosti: prva radost je žrtvovanje kurbana, a druga je radost za obavljeni hadž, čime se hadžije približavaju Allahu i iskazuju mu pokornost i zahvalnost, i nadaju se Njegovoj nagradi, milosti i oprostu. Kurban bajram je Hadžijski-bajram  i vrijeme kada više milijuna muslimana boravi u časnim mjestima Mekki i Medini kako bi obavili peti stub islama - hadž, koji im Allah propisuje i koji je dužan obaviti svaki musliman čim stekne materijalne uvjete za to. Ove godine se iz prizrenske opštine na hadž nalazi 93 hadžije.
U Gornjem Ljubinju, pored onih pojedinačnih klanja kurbana, jutros se pristupilo, uz tekbire, i kolektivnom klanju kurbana, gdje je ovom prilikom zaklano šest grla krupne stoke. Inače, na ovoj, po redu, osmoj godini kolektivnog klanja kurbana učestvovalo je 38 vjernika, Gornjeljubinjaca. 
Ovim činom, muslimani, a i Gornjeljubinjci i praktično pokazuju brigu za druge ljude; rođake, komšije, prijatelje, brigu i za njihove potrebe, prakticirajući jednakost i zajedništvo među ljudima. 
"Zaista vam je Allah, ž.š., zamijenio (dane praznika u džahilijjetu) boljim: danima Kurban bajrama i Ramazanskog bajrama.“ (hadis) • "Najbolji posao koji čovjek može za vrijeme Kurban bajrama uraditi, a to je ujedno tada i najdraži posao Allahu, dž.š., jeste puštanje krvi svome kurbanu.“ (hadis)
 “Ovo je osma godina za redom kako se organiziraju zajednički kurbani u organizaciji Džamijskog odbora sela Gornjeg Ljubinja. Izvršeno je klanje šest grla krupne stoke, a učešće je uzelo 38 vjernika koji su imali zajednički nijet, a to je kurban, jedan od najdražih poslova kod Allaha dž.š.“, kazao je Selvir ef. Kaplani, dok je njegov kolega Esmed ef. Sezairi istakao vrlo pozitivnu tradiciju zajednilčkog klanja kurbana u Gornjem Ljubinju i poručio je kao primjer drugim sredinama.
Predsjednik Džamijskog odbora Gornjeg Ljubinja, Raman Bajrami, je kazao “da je i ova osma godina zajedničkog klanja kurbana završena uspješno i da se meso dijeli po ustaljenoj proceduri u zavisnosti samih učesnika kurbana.“