Univerzitetu u Prištini

Rezervisana mjesta za manjinske zajednice na Univerzitetu Prištine važe za one studente koji polože ispit, odnosno koji dobiju potreban broj poena. Rezervisana mjesta ne znače da se studenti iz manjinskih zajednica mogu primiti na univerzitet i ukoliko ne polože ispit.

To je objašnjenje Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnologiju, a povodom pisanja kosovskih medija da albanski studenti zauzimaju mjesta koja su rezervisana za manjinske zajednice. 
Zamjenik ministra obrazovanja Bajruš Sezairi u izjavi za Radio Kosovo 2, program na bosanskom jeziku, objašnjava da pripadnost manjinskoj zajednici i konkurisanje na rezervisana mjesta nisu garant da će kandidat biti i upisan na nekom od javnih univerziteta. On podsjeća da je i prije objavljivanja konkursa za prijem studenata apelovao na bošnjačke maturante da se dobro pripreme, a kako bi uspjeli da polože prijemni test.
“Test se mora položiti, u protivnom kanidat se neće moći upisati. Očigledno da kod kandidata iz manjinskih zajednica postoji zabuna jer rezervisana mjesta nisu rezervisana da bi se na njima mogli upisati kandidati bez položenog testa, već se prethodno test mora položiti”, kazao je on.
Komentarišući primjere upisa albanskih kandidata, konkretno na medicinskom fakultetu, na rezervisana mjesta za zajednice, Sezairi je naglasio da će u slučaju ako se to dokaže tačnim neko morati da odgovara.
No, izgleda da bošnjačka zajednica nije dovoljno informisana o tome.
Bošnjački maturant iz Prizrena, Menderes Redžeplar, uložio je žalbu pri dekanatu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Prištini zato što u prvom roku nije primljen. On je konkurisao za rezervisano mjesto za pripadnike manjinskih zajednica, i test je polagao na bosanskom jeziku.
On se ipak nalazi ispod crte na listi kandidata koji su primljeni u prvom upisnom roku. Pored njega, još nekoliko Bošnjaka nije uspjelo da se upiše na Medicinskom fakultetu.
Menderes Redžeplar je na testu osvojio 4.48 poena što ga je svrstalo među studente koji nisu uspjeli da prodju prag i samim tim nije uspio da se u prvom roku upiše na medicinski fakultet. Međutim, u izjavi za program na bosanskom jeziku Radio Kosovo 2, on kaže da su Bošnjacima prekšena prava upisa na rezervisana mjesta i da se na ta mjesta primaju kandidati iz većinske zajednice.
“Ta mjesta nam kao manjinama pripadaju. Mjesta koja su nama obećana zauzeli su drugi. Podnijeli smo tužbu, moramo se boriti za naša mjesta i za naša prava, ništa više od toga ne želimo”, kaže Redžeplar.
Kaže da je prethodno bio upoznat za pravilom da treba osvojiti minimum 30 posto poenta na testu za upis, ali ističe da im nisu dovoljno objašnjena pravila na osnovu kojih se poeni stiču.
“Ja sam imao 18 tačnih pitanja, od ukupno 50. Ali nam na testiranju niko nije objasnio da se pri svakom pogrešnom odgovoru vrši oduzimanje tačnih odgovora. Znači, tri netačna odgovora znači jedan manje tačan odgovor. To nam niko nije objasnio i mi smo na neki način pali na testu”.
Takođe, Menderes je imao primjedbu i na neadekvatan prevod testa.
Prema odluci Senata Univerziteta Hasan Priština u Prištini od 7.156 mjesta za brucoše, 854 je rezervisano za pripadnike manjinskih zajednica, odnosno, Bošnjacima pripada 3 odsto od tog broja. Konkretno na Medicinskom fakultetu, 44 mjesta je rezervisano za kandidate iz redova manjinskih zajednica
Medjutim, u prvom upisnom roku nije primljen ni jedan kandidat iz bošnjačke zajednice.
Prema pravilniku o načinu odabira kandidata, svaki kandidat koji konkuriše za prijem na javnim univerzitetima, a na mjesta koja su rezervisana za pripadnike manjinskih zajednica, može da se primi ukoliko dobije minimum 30 posto poena na prijemnom testu. Za albanske studente, prag prolaznosti na testu iznosi 40 posto.
Upis studenata na rezervisana mjesta bila je jedna od tema sastanka predsjedništva Demokratske stranke Bošnjaka. Čelnik te stranke i ministar za regionalni razvoj u ostavci, Rasim Demiri kaže da će se po tom pitanju obratiti nadlježnim organima, tačnije ministru obrazovanja te rektoru Univerziteta u Prištini. Ipak, Demiri priznaje da su za to što se nisu upisali, djelimično krivi i bošnjački kanditati, jer nisu položili test.
"Mislim da ćemo uspijeti popraviti stanje i da će se studenti iz manjinskih zajednica u drugom upisnom roku upisati na nekom od željenih fakulteta u Prištini”, navodi.
On je uputio apel bošnjackim predstavnicima, a posebno zamjeniku ministra obrazovanja, da obrate veću pažnja na ovaj problem, jer će, prema njegovim  riječima, biti katastofalno da se ni jedan Bošnjak ne upiše na nekom od javnih univerziteta na Kosovu.
Podsjetimo, zbog trenutne odluke Agencije za akreditaciju da se univeriztetima u Peći, Prizrenu i Južnoj Mitrovici oduzme pravo upisa novih studenata, Bošnjacima preostaje mogućnst upisa na ostalim javim univerzitetima na Kosovu, a na kojima se nastava odvija na albanskom jeziku.