Projekcijom kratkometražnog filma pod nazivom”Generacije”, Edin Alija iz Prizrena je u utorak, 2. jula odbranio diplomski rad čime je dobio zvanje diplomirani fimski režiser.

Edin Alija (24)  je prvi Bošnjak na Kosovu  koji je studirao na Akademiji dramskih umjetnosti. Četvorogodišnje studiranje se izvodilo na albanskom jeziku.
Nakon završene gimnazije, želja roditelja bila je da Edin studira medicinu, ali on je imao svoje snove, želio je da se bavi profesijom koja je povezana sa filmom. Vođen tom željom 2014. godine upisao se na Akademiji dramskih umjetnosti u Prištini, na odsjeku filmska režija. Tokom studija bio je veoma uspješan, a jaku želju da uspije u namjeri da postane filmski režiser pokazao je kroz nekoliko studentskih fimova. Tematika njegovih filmova bila je različita, od onih kroz koje je htio da pokaže bošnjačku tradiciju, kao što je to slučaj u filmu “Nikome ništa” pa do filma “Generacije”, koji predstavlja krunu njegovog studiranja. 
Inače, tematika filma”Generacije” prati aktuelni život mladih od 17 do 25 godina a koji se suočavaju sa problemima na poslu, sa akcentom na privatni sektor u kome, u čestim slučajevima, poslodavci iskorišćavaju radnu snagu sve do trenutka dok im je ona potrebna, nakon čega bivaju otpušteni.  
U izjavi za program na bosanskom jeziku, Radio Kosovo 2, Edin kaže da ga je cjelokupna situacija i nesigurna budućnost mladih na Kosovu podstakla da režira film na tu temu s ciljem da pokuša da društvu otvori oči i da se počne glasnije govoriti o onome o čemu mnogi, iz mnogih razloga, ćute.
Na pitanje kako se osjeća kao diplomirani filmski režiser, Edin kaže da su to posebne emocije i da je sreća što je uspio da ostvari svoj san. Kako kaže, posebno je zadovoljstvo i zbog činjenice što je on za sada jedini Bošnjak na Kosovu  koji je diplomirao režiju. Naglašava da će dati svoj doprinos u očuvanju bošnjačke kulture. 
“I u mojim prethodnim izjavama sam govorio da ću kao budući filmski režiser pokušati da prikažem malo moderniju sliku bošnjačke zajednice. Do sada smo se uglavnom predstavljali putem kulturo-umjetničkih društava ili sličnim tradicionalnim stvarima. Ja ću se potruditi da što više mojih filmova bude na bosanskom jeziku, kako bi naša zajednica bila na adekvatniji način prikazana u kosovsko društvo”, kazao je Alija. 
On poručuje svim mladima da iskoriste sve mogućnosti i šanse koje im se nude, a koje su, kako naglašava, sada mnogo veće nego ranije.
O njegovom izuzetnom radu i rezultatima tokom studija, govorio je i njegov mentor, profesor režije, Ismet Sijarina. Otkrio je da je u Edina od samog početka prepoznao veliki talentat i želju za uspijehom.
“Već na samom početku njegovih studija Edin se izdvajao. Ono što sam odmah kod njega primetio je to da je i prije fakulteta pročitao puno knjiga, bio je upoznat sa svime, već je bio pravi umjetnik. To što dolazi iz bošnjačke zajednice nam je obogatilo grupu, jer smo ranije radili samo sa studentima iz albanske zajednice. Edin nam je predstavio drugu kulturu, kulturu bošnjačke zajendice, što je nama bilo jako interesantno. Tokom protekle četiri godine uvijek sam se iznova oduševaljavao njegovim radom i ne sumljam da će postići velike rezultate. Naravno da ćemo ostati i dalje u kontaktu i kao što kažem svim mojim studentima, tako sam rekao i Edinu, ostajem otvoren za svaki vid saradnje”, ocijenio je profesor Sijarina. 
Radost zbog diplomiranja Edina nije krila ni njegova porodica. Majka Esma i otac Refki su sa uzbuđenjem pratili projekciju filma, a nakon što je komisija Edina proglasila diplomiranim režiserom, sreći nije bilo kraja. Ističu da su ga uvijek podržavali u njegovim željama a njihova podrška neće izostati ni u buduće.
“Ne mogu da opišem kako se osjećam, ovo su najljepši trenuci u mom životu. Edin se uvijek razlikovao od svojih vršnjaka a što je sada i dokazao. Kada je odlučio da studira režiju, za mene je ta oblast bila malo nepoznata. Zatim, na početku nije dobro poznavao albanski jezik ali on se toliko brzo uklopio u ovaj svijet da samo mogu reći da sam ponosna”, kazala je majka Esma.
“Ovo je poreseban dan za našu porodicu ali i za bošnjačku zajednicu. Edin je uvijek volio umjetnost, još kao mali je znao mnoge filmove napamet. Mi smo  insistirali da upiše nešto drugo, ali on je želeo da upiše ovo, u tome je našao sebe. Ovo je samo jedna njegova stepenica ka uspjehu. Istovremeno slobodno mogu reći da  Edin može biti najbolji ambasador Bošnjaka jer je njegov prethodni film “Nikome ništa” prikazan na oko 40 festivala”, rekao je otac Refki Alija.
I Edin je potvrdio da je ovo samo jedna njegova stepenica jer ne namjerava da se zaustavi samo na ovom nivou obrazovanja, planira da upiše master studije. 
Trenutno radi na svom prvom profesionalnom filmu pod nazivom “Čovjek sa ljubičastim prtljagom”, gdje će biti u ulozi producenta, a film je podržao  Kosovski centar za kinematografiju.
Edin je prije upisa na fakultet završio školu filma na festivalu dokumentarnog i kratkomentražnog filma, "Dokufest", gdje je snimio i svoj prvi film pod nazivom "Seljim", a na kom je surađivao i sa poznatim režiserima iz Španije i SAD-a. Do sada je radio na ukupno 12 filmova sa kojima se predstavio na brojnim domaćim ali i regionalnim i međunarodnim festivalima.