Najveći postotak u svijetu

'Norveška je zemlja s većinski bijelim stanovništvom, zar ne?', pitao je senator Leahy, na šta je Nielsen odgovorila da ne zna, prenose američki mediji.

Ministrica unutrašnje sigurnosti SAD-a Kirstjen Nielsen izjavila je danas, svjedočeći pod zakletvom, da ne zna čine li bijelci većinu stanovništva u Norveškoj.
Tokom svjedočenja pred Komitetom Senata SAD-a za pravna pitanja Nielsen je pokušala izbjeći pitanja o izjavama predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji je na prošlosedmičnom sastanku s kongresmenima o imigraciji, navodno, vulgarno govorio o afričkim zemljama i upitao zašto bi SAD trebao primiti više ljudi iz Afrike ili Haitija nego iz zemalja kao što je Norveška.
Demokratski senator Patrick Leahy insistirao je da su ti Trumpovi komentari bili rasistički, što je Nielsen odbijala priznati, prenosi Huffington Post.
"Biti iz Norveške nije vještina. Na šta on (Trump) misli kada to kaže?", upitao je Leahy.
Trump je govorio o tome da bi volio da dođu imigranti sa znanjima i vještinama koji se mogu asimilirati i koji mogu doprinijeti SAD-u, odgovorila je Nielsen, koja je prisustvovala sastanku o imigraciji.
"Norveška je zemlja s većinskim bijelim stanovništvom, zar ne?", nastavio je Leahy, na šta je Nielsen odgovorila da ne zna.
"Ja zapravo to ne znam, gospodine, ali vjerujem da je tako", kazala je Nielsen.

Najveći postotak bijelaca

Norveška spada u zemlje s najvećim postotkom bijelaca u svijetu. Prema podacima američke obavještajne službe CIA-e, Norvežani čine 83 posto stanovništva zemlje, a osam posto pripadnici su drugih evropskih naroda.
Nielsen je u svakom slučaju pogriješila, navodi Huffington Post, jer je željela zaštititi Trumpa.