Portparol turske vlade upozorio je da će najavljena odluka SAD o priznavanju Jerusalima kao prestonice Izraela gurnuti taj region i svijet u "oganj kome neće biti kraja".

- Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje historije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svijet u oganj kome se neće vidjeti kraj - napisao je na Twitteru potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdağ, prenosi Reuters.
           
Bozdağ je pozvao sve da postupaju logično, da poštuju sporazume koje su potpisali i da se ponašaju razumno, izbjegavajući da svjetski mir dovedu u opasnost iz domaćih političkih ili drugih razloga.

Američki zvaničnici najavili su da će predsjednik SAD Donald Trump danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela i Statet departmentu izdati nalog da počne višegodišnji proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u sveti grad.
 
Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsjednik Regjep Tayip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom. Oglasili su se i Nijemci, tačnije vicekancelar Zigmar Gabriel, koji je Trumpov potez nazvao "izuzetno opasnim".

Hasasian: Trumpovo priznanje Jerusalima je objava rata

Ukoliko predsjednik SAD Donald Trump prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, time će praktično objaviti rat na Bliskom istoku, izjavio je danas glavni palestinski izaslanik u Londonu Manuel Hasasian.

- Ukoliko kaže ono što namerava da kaže, da je Jerusalim glavni grad Izraela, to će značiti poljubac smrti za rješenje sa dvije države - rekao je Hasasian Radiju BBC, prenosi "Blic".

On je dodao da će to biti "objava rata na Bliskom istoku protiv 1,5 milijardi muslimana i stotina miliona hrišćana koji neće prihvatiti da svetilišta budu potpuno pod hegemonijom Izraela".

Visoki američki zvaničnici rekli su da će Tramp u današnjem govoru priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i da će doneti odluku o preseljenju Ambasade SAD u taj grad.

"Cio svijet je protiv te odluke"

Turski ministar spoljnih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao je da je "cio svijet protiv" Trumpovog priznavanja Jerusalima za izraelsku prestonicu i preseljenja američke ambasade u taj grad što bi, upozorio je, bilo "strašna greška", prenosi AP.

Takav potez ne bi donio nikakvu stabilnost ni mir, već prije haos i nestabilnost, upozorio je šef turske diplomatije uoči početka sastanka sa američkim državnim sekretarom Rexom W. Tillersonom u sjedištu NATO-a u Briselu.
 
Turski diplomata je istakao da na Trumpovu najavljenu odluku reaguje cio svijet, a ne samo muslimanski svijet, napomenuvši da je o tom pitanju i ranije razgovarao s Tillersonom i da planira da o tome sa njim ponovo razgovara.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson rekao je da je zabrinut zbog najavljenog Trumpovog saopštenja jer, kako je naveo, Britanija smatra da bi Jerusalim trebalo da bude dio konačnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Reuters.
 
Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da je namjera SAD da presele ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim znak američke "nesposobnosti i neuspjeha".

Sirijska vlada osudila je najavljeno Trumpovo priznanje Jerusalima kao "kulminaciju zločina uzurpiranja teritorije Palestine i raseljavanja palestinskog naroda", javlja državna novinska agencija SANA pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova.

"Priznavanje realnosti, a ne politička odluka"

Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanje "historijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje, prenosi AP.

Oni ukazuju da se gotovo sve agencije izraelske vlade i parlament Izraela nalaze u Jerusalimu, a ne u Tel Avivu, gdje se pak nalazi ambasada SAD i ambasade drugih zemalja.

Preseljenje američke ambasade, koje je Trump obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovođenju insistira, neće se realizovati odmah, napomenuli su isti zvaničnici.

Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bijele kuće na Bliskom istoku, upozorio je juče palestinski predsjednik Mahmud Abas.