Šta se dogodilo u Majaku?

Izuzetno visoka koncentracija rutenija 106 zabilježena je krajem septembra u nekoliko područja Rusije.

Ruska meteorološka agencija Roshidromet priznala je da je izuzetno visoka koncentracija rutenija 106 zabilježena krajem septembra u nekoliko područja Rusije, potvrdivši izvještaje nekoliko evropskih mreža za nadzor radioaktivnosti.
Prema Roshidrometu, najviša koncentracija zabilježena je u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957, koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.
"Radioizotop Ru-106 pronađen je na posmatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra", precizira ruska agencija u saopćenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija rutenija 106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Širenje radioaktivnosti

Te dvije stanice nalaze se na jugu Urala, kod Čeljabinska, blizu granice s Kazahstanom.
Ruska agencija precizira da je rutenij 106 zatim otkriven u Tatarstanu, pa na jugu Rusije, a nakon 29. septembra zabilježen je u svim evropskim zemljama, od Italije prema sjeveru Evrope. 
Greenpeace Rusija pozvao je Rosatom, rusku državnu kompaniju koja upravlja aktivnostima svih preduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, da provede dubinsku istragu i objavi šta se dogodilo u Majaku.