Mijanmarske vlasti ne dozvoljavaju pristup UN-u, što dovoljno govori o brutalnosti režima

Istražitelji organizacije Human Rights Watch prenijeli su stravične priče pripadnika muslimanske manjine Rohinja, žrtava koordiniranog nasilja i progona mijanmarske vojske.

Stotine žena stajale su u rijeci, a vojska je u njih uperila pištolje i naredila im da se ne miču. Skupina vojnika prišla je mladoj ženi, koja je čvrsto držala bebu u rukama, dok je njeno selo u Mijanmaru gorjelo u pozadini.

-Ti - obratili su se vojnici Rajumi, a zatim se je udarili u lice, istrgnuli joj sina iz ruku i bacili ga u vatru. Rajumu su odvukli u obližnju kuću i grupno silovali. Na kraju dana bježala je kroz polje gola, prekrivena krvlju, prema izbjegličkom kampu u Bangladešu.

Rajuma je ispričala svoju užasnu priču istražitelju Human Rights Watcha Peteru Bouckaertu u Bangladešu. Deseci preživjelih Rohinja potvrdili su izvještaje o brutalnom nasilju sigurnosnih snaga.

Svjedoci su naveli da su vojnici "klali djecu, rezali dječacima glave, grupno silovali djevojčice, ubijali muškarce te spaljivali čitave porodice".

 - Ljudi su na koljenima preklinjali za svoje živote, ali vojnici nisu prestajali, ubijali su nas, pucali u ljude, klali i silovali - ispričala je Rajuma.

Istražitelji su izjavili da je vojska ubila više od 1000 civila samo u državi Rakhine, a ukupno je ubijeno oko 5000 Rohinja. Mijanmar ne dopušta UN-u ni bilo kojoj drugoj organizaciji pristup u opustošena područja, pa možda nikada nećemo znati stvarni broj žrtava.

UN je jučer objavio da su prikupljeni dokazi o organiziranom i koordiniranom progonu Rohinja u Mijanmaru te odbačene tvrdnje vlade da je "vojska samo reagirala na napad militanata Rohinja u augustu". Europska unija je zatim objavila da prekida kontakte s mijanmarskom vojskom, zaprijetivši sankcijama ako se nasilje ne zaustavi.