Nove tenzije

Američka ambasada u Turskoj suspendovala je izdavanje viza za građane Turske koji žele putovati u SAD, a isti potez učinila je i Turska ambasada u Washingtonu kada je riječ o građanima SAD-a, prenosi Reuters.

Problemi su se počeli odvijati nakon hapšenja zaposlenika američkog konzulata u Turskoj, što je posljednji udar na odnose dviju zemalja saveznica i članica NATO-a. 
Uposlenik je uhapšen zbog optužbi za povezanost s prošlogodišnjim pokušajem državnog udara. Zvanični Washington je odbacio optužbe kao neosnovane.
Turska novinska agencija Anadolija identifikovala je uhapšenog upolsenika američkog konzulata kao turksog državljanina. Kako se navodi, optužen je za špijunažu i narušavanje ustavnog poretka Turske.
"Posljednji događaji natjerali su ambasadu SAD-a da preispita namjere Turske i njene obaveze u osiguranju američke diplomatske misije. Kako bi smanjili broj posjeta našoj ambasadi tokom provjere novonastale situacije, suspendovali smo sve servise izdavanja viza u svim konzulatima SAD-a u Turskoj", stoji u saopćenju Ambasade SAD-a.
Turska ambasada u Washingtonu brzo je odgovorila i uspostavila isti režim suspenzije.
Turska još uvijek insistira na izručenju Fethullaha Gulena, lidera frakcije opozicionih snaga u Turskoj koji živi u SAD-u, a kojeg zvanična Ankara optužuje za organiziranje vojnog udara 2016. godine.
Nakon državnog udara na hiljade državljana Turske je uhapšeno, suspendovano ili dobilo otkaz u državnim institucijama, službama i ustanovama.
Odnosi između SAD-a i Turske slabe već neko vrijeme, a koplja se lome oko prirode konflikta u Siriji, odnosa s Iranom i odnosa s Kurdima u regionu.